Zazwyczaj każdy gość częstowany jest przez nas kawą lub herbatą. Są to bowiem napoje, które są obecne w każdym domu. Ludzie na całym świecie nie wyobrażają sobie bez nich codziennego funkcjonowania. Zarówno kawa jak i herbata mają swoich gorących zwolenników. Nieważne jednak co pijemy i lubimy bardziej - ważne aby wykorzystać najlepiej ich wspaniały aromat i smak.

Kilka ziarenek świeżo upalonej na patelni kawy włożonych do lodówki lub kredensu usuwa przykre zapachy.

Odrobina zmielonej kawy rzucona na gazowy palnik (przy niewielkim płomieniu) zabije zapach ryby, gotowanego kalafiora, kapusty przy przypalonego mleka.

Smak kawy poprawia dodanie do niej (przed zalaniem wodą) szczypty soli lub kakao.

Szczypta soli dodana do kawy tuż przed zaparzeniem wyraźnie podnosi także jej aromat.

Kamienista woda pogarsza smak kawy. Jej smak natomiast polepszy się jeśli przygotujemy kawę z wody mineralnej.

Herbata będzie bardziej aromatyczna, jeżeli dodamy do niej szczyptę ziół: na przykład melisy, ziarnko kolendry lub też nasionko anyżu.

Otwarte opakowanie kawy warto przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – będzie ona wolniej traciła swój aromat.

Zielonej herbaty nie powinniśmy zalewać wrzątkiem (woda powinna mieć ok. 80-90 stopni).

Kawy również nie powinno się zalewać wodą o temp. 100 stopni. Otwórzmy czajnik i poczekajmy, aż woda przestanie „bulgotać”. Temperatura spadnie wtedy do ok. 95 stopni, co pozwoli uzyskać najlepszy aromat i smak kawy.

Więcej porad na moim blogu: www.poezja-smaku.pl