Pomidory dojrzewają nierównomiernie na każdym krzaczku. Bywa tak, że musimy zbierać je nawet codziennie - zdarza się to najczęściej w przypadku pomidorów koktajlowych. Niektóre osoby zrywają nieco niedojrzałe warzywa, aby dojrzały już na parapecie czy innym nasłonecznionym miejscu. To dobry patent, gdy chcemy szybciej cieszyć się ulubionym warzywem. Zrobiliście już ketchup z pomidorów, przecier czy dżem? Nie macie pomysłu, jak przechować kolejną partię pomidorów ani wystarczająco dużo czasu, żeby przerabiać je na bieżąco? Podpowiadamy, co z nimi zrobić, żeby zachowały nie tylko smak i piękny kolor, ale też i wszystkie cenne wartości odżywcze

Jakie pomidory nadają się do długotrwałego przechowywania?

Podczas siania zawsze zastanawiacie się, które z pomidorów będą najlepszym wyborem? Kierujecie się nie tylko smakiem i aromatem, ale także trwałością w przechowywaniu? To zdecydowanie wartość dodana, którą trzeba wziąć pod uwagę już na etapie siania czy sadzenia. Naszym faworytem są pomidory san marzano - to te klasyczne, podłużne pomidory, które mają zwarty i pyszny miąższ. Wykorzystywane są do klasycznych przetworów, takich jak przecier pomidorowy, passata czy domowy ketchup.

Inną wartą uwagi odmianą są pomidory malinowe ożarowskie, które mają wielu wielbicieli. To właściwy wybór dla tych, którzy cenią sobie te warzywa nie tylko ze względu na smaczny miąższ, ale również gniazda nasienne, wypełnione po brzegi malinowym aromatem. Malinowe ożarowskie mają również dodatkową wartość, ponieważ nie są tak delikatne, jak bawole serca (te ostatnie często w czasie transportu obijają się i przez to są bardziej narażone na powstawanie pleśni). Pamiętajcie, aby przeglądać zebrane pomidory dość często, gdyż pleśń dość szybko przenosi się na kolejne okazy.

przechowywanie pomidorów na zimę - mrożenie" name="Prawid%C5%82owe%20przechowywanie%20pomidor%C3%B3w%20na%20zim%C4%99%20-%20mro%C5%BCenie">Prawidłowe przechowywanie pomidorów na zimę - mrożenie

Jedną z najlepszych metod przechowywania pomidorów jest ich mrożenie. Tak zachowacie najwięcej witamin i minerałów. Warzywa będą idealne jeszcze przez kilka miesięcy - wtedy zużyjecie je np. do pysznego sosu marinara.

Czy można mrozić duże odmiany pomidorów? Tak, zdecydowanie. Trzeba jednak najpierw pokroić je na kawałki lub w połówki i ułożyć na tackach. Mroźcie je przez kilka godzin w ten sposób, a potem przesypcie do woreczka strunowego i zamroźcie całkowicie - dzięki temu nie zlepią się w nieapetyczną grudę. 

Jak mrozić małe pomidorki koktajlowe? Metoda jest jeszcze prostsza. Wyłóżcie je w całości na tackę plastikową i w tej formie włóżcie do zamrażarki na ok. 2-3 h. Po tym czasie wyjmijcie je i przesypcie do woreczków strunowych, po czym poddajcie głębokiemu mrożeniu. Po rozmrożeniu, w zimie, wasze pomidorki będą idealne do sosów do makaronu, warzywnych smoothie oraz zjedzenia na surowo.