Zazwyczaj nie zwracamy szczególnej uwagi na to, w jaki dokładnie sposób powinno się mrozić mięso. Wszyscy po prostu wkładamy je do zamrażalnika. Okazuje się jednak, że podczas tej prozaicznej czynności łatwo o błąd. Co zrobić, żeby zamrożone mięso nie straciło smaku i koloru? Musicie pamiętać o dwóch, podstawowych zasadach.

W jaki sposób mrozić mięso?

Przed zamrożeniem mięsa nie musicie go myć. Wręcz przeciwnie – zwróćcie uwagę na to, by było ono dobrze osuszone. Nie może na nim pozostać resztka wody, ponieważ podczas długiego rozmrażania woda szybciej stopnieje, a wtedy mogą w niej rozpocząć się procesy gnilne.

Jeśli mrozicie mięso w opakowaniu – pamiętajcie, żeby przed rozmrożeniem wyjąć je z niego. W przypadku mięsa paczkowanego – jeszcze przed mrożeniem przełóżcie je do opakowania, które jest specjalnie przeznaczone do mrożenia.

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Drugą rzeczą, na którą musicie zwrócić uwagę podczas mrożenia mięsa, jest jego temperatura. Nie powinno się wkładać do zamrażalnika mięsa, które ma temperaturę pokojową lub przynieśliście je prosto ze sklepu. W takiej sytuacji soki zawarte w mięsie zamrożą się szybciej niż sam mięsień, a po odmrożeniu – szybko wypłyną.

Jeśli chcecie, żeby wasze mięso było jędrne i soczyste po odmrożeniu – przed włożeniem go do zamrażalnika, schłodźcie je w lodówce. Im kawałek mięsa jest większy, tym dłużej powinien tam przebywać.