Jeśli obieracie pieczarki, zapewne obierki z nich lądują w koszu na śmieci. Jest to błędem, ponieważ mogą być one doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Możecie na przykład ugotować z nich wyśmienitą zupę lub wzbogacić smak rosołu. Świetnie sprawdzą się także podczas przygotowywania sosów. Aromat skórek pieczarek jest bardzo intensywny, dlatego każde danie z tym dodatkiem będzie fantastycznie smakować.

Do jakich potraw przydadzą się obierki z pieczarek?

W kuchni często wykorzystuje się mięso i warzywa, które zostały z przyrządzania jakiegoś dania. Pasztet z mięsa z rosołu, sałatka jarzynowa z warzyw z zupy... To samo można zrobić w przypadku obierek po pieczarkach. Przyrządzicie z nich np. aromatyczną bazę do zup. Wystarczy, że podsmażycie je na niewielkiej ilości masła lub oliwy, a następnie całość oprószycie cukrem. Obierki smażcie do momentu, aż się skarmelizują. Następnie przełóżcie je do garnka, dodajcie mięso, warzywa i zalejcie wodą.

Jeśli w trakcie smażenia dodacie do pieczarek sos sojowy – uzyskacie bardzo aromatyczną bazę, na której możecie przygotować bezmięsny bulion.

Jak wykorzystać obierki z pieczarek?

Takie obierki sprawdzą się też jako dodatek do sosu, risotto, zapiekanek oraz gulaszu mięsnego. Należy je przygotować dokładnie w taki sposób, jak robi się to z całymi pieczarkami. Pokrójcie je i podsmażcie na gorącym tłuszczu z cebulą. Nadadzą każdej potrawie głębokiego smaku i wyrazistego koloru.

Będą też dobrym dodatkiem do pizzy lub różnego rodzaju dań z makaronem. Możecie wykorzystać je również jako farsz na krokiety, gołąbki lub pierogi.