Przez kilka lat z rzędu podziwiałam piękną, zwartą, pachnącą i soczystą pieczeń rzymską, jaką robiła na święta moja ciocia. Po przekrojeniu widelczyk sam wchodził w soczyste i wilgotne mięso o konsystencji prawie pasztetu. W zeszłym roku postanowiłam rzucić cioci Basi kuchenną rękawicę. Wyszedł z tego (nomen-omen) klops, ale nie taki, jak powinien. Mięso popękało podczas pieczenia, a przy krojeniu zaczęło się rozpadać. To była katastrofa. Moja pieczeń była smaczna, ale wyglądała mało elegancko. W tym roku wygląd i konsystencja dorówna smakowi. Wiem już, co robiłam źle.

Jak zrobić pieczeń rzymską?

Pieczeń rzymska nie jest trudnym technicznie przepisem, ale są 2 haczyki, na których można się wyłożyć. Mięso, podobnie jak w przypadku masy na kotlety mielone, powinno być dość tłuste. Im tłustszy kawałek, tym więcej soczystości zachowa.

Jak zrobić pieczeń rzymską - jakie mięso będzie na nią najlepsze? Tym razem sięgnęłam po mieloną łopatkę wieprzową, z której wychodzą mi też pyszne kotlety mielone. Pomyślałam, że w piekarniku również zda egzamin. Oprócz łopatki dobre będzie również mięso wieprzowo-wołowe. Wypróbować możecie też mieszankę mięsa wieprzowego, wołowego i indyczego, z goleni, w równej proporcji. To ostatnie zawiera sporo „kleju”, który spoi pieczeń

Równie ważny, co mięso, jest sposób wyrabiania. Mięso na klops powinno być jak najzimniejsze i wyrobione szybko (ale dokładnie). Im dłużej je wyrabiacie, tym większe ryzyko, że pieczeń rozpadnie się jeszcze w piekarniku lub wyjdzie zbyt sucha. Ten błąd popełniłam w zeszłym roku. Okazało się, że jestem nadgorliwa. W kuchni gorszy jest chyba tylko brak cierpliwości. Mięso wyjmijcie z lodówki dopiero w momencie rozpoczęcia wyrabiania.

Przepis na idealny pieczony klops

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (tyle, ile lubicie)

Dodatkowo: olej do podsmażenia cebuli. 

Sposób przygotowania:

  1. Namoczcie bułkę w mleku. Gdy zmięknie, przełóżcie ją do miski.
  2. W międzyczasie pokrójcie cebulę w kostkę i zrumieńcie ją na oleju. 
  3. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie je do miski z bułką, dodajcie cebulę. 
  4. Wyciśnijcie do mięsa czosnek, dodajcie sól, pieprz, natkę i wbijcie jajko. Szybko wymieszajcie. 
  5. Wyłóżcie dno keksówki plastrami boczku i przełóżcie do środka wyrobione mięso. 
  6. Ugniećcie je mocno, by w środku nie było powietrza. Przykryjcie z wierzchu pozostałymi plastrami boczku.
  7. Pieczcie w temp. 180 st. C przez godzinę.