Dodatkowo przepis ogranicza się do 3 prostych czynności. Chodzi o wymieszanie składników na gładką masę, uformowanie z niej kuleczek i wrzucenie na głęboki tłuszcz. Żadne wyzwanie, sama przyjemność, a efekt - doskonały. Takie pączki (bączki) zawsze wychodzą smacznie i robi się je szybciej niż tradycyjne. 

Co to są mazowieckie bączki?

Bączki z Mazowsza to inaczej po prostu smażone na głębokim tłuszczu pączki z ziemniakami w słodkiej i uproszczonej (w porównaniu do drożdżowej) wersji. Za słodki dodatek wystarczy cukier puder, jeśli jednak macie ochotę je nadziać (np. dżemem lub budyniem waniliowym) - nic nie stoi na przeszkodzie. Jeśli zwykle gotujecie za dużo ziemniaków i zostaje wam ziemniaczane purée, to dobra okazja, by go użyć. 

Pączki z ziemniaków gotowanych - i nie tylko

Deser z ziemniaków to rzadko spotykana rzecz - najmłodsi po wzięciu kęsa nie uwierzą, że pączki powstały z czegoś, co wczoraj jedli do kotletów. Z ziemniaków, ale startych możecie też wyczarować ciasto, np. Kubusia beskidzkiego z jabłkami lub (również z purée) pyszne ciasto czekoladowe. Ziemniaki dodaje się również do sernika czy do chleba - przedłużają one świeżość pieczywa, i taka samą rolę spełnią w pączkach-bączkach. Masa będzie zwarta, a jednocześnie wilgotna.  

Mazowieckie pączki z ziemniakami - przepis 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (lub gotowego, wczorajszego purée w temp. pokojowej)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • olej roślinny do smażenia (minimum 700 ml - 1 litr)
  • cukier puder do posypania gotowych pączków
  • sól do gotowania ziemniaków

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Wystudźcie i rozgniećcie dokładnie tłuczkiem, zmielcie lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do purée resztę składników (jajko, żółtka, masło, spirytus oraz cukier i suche drożdże instant). Wymieszajcie i zagniećcie ciasto.
  2. Nakryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut - w tym czasie się spulchni i podrośnie. 
  3. Po upływie tego czasu rozgrzejcie tłuszcz w szerokim garnku. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 st. C.
  4. Formujcie w dłoniach pączki w preferowanym rozmiarze i wrzucajcie je pojedynczo na rozgrzany olej.
  5. Smażcie, aż ze wszystkich stron się zezłocą, w międzyczasie obracając na drugą stronę.
  6. Gotowe bączki odsączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i po przestygnięciu oprószcie cukrem pudrem.