Wiecie, co to jest chiński agrest? Inaczej nazywa się też aktinidią chińską, a dla wszystkich jest on znany po prostu jako kiwi. Właściwości tego owocu są jednak znacznie bogatsze. Z korzyścią dla waszego zdrowia i samopoczucia również w dzień.

Kiwi - właściwości dla snu. Dlaczego działa? 

Według badań instytutu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition codzienne jedzenie 2 sztuk kiwi na godzinę przed snem już po miesiącu skraca czas czuwania (zasypiania) i wydłuża oraz poprawia jakość snu. Badanie trwało 4 miesiące i zostało wykonane na próbie 24 osób. Naukowcy wiążą te wyniki właśnie z antyoksydacyjnymi właściwościami kiwi oraz zdolnością kiwi do pobudzania produkcji serotoniny ("hormonu szczęścia") w organizmie.

Owoc kiwi zawiera tryptofan - aminokwas, którego nie ma w organizmie, dlatego trzeba dostarczać go z zewnątrz. Aminokwas ten jest odpowiedzialny za pobudzanie produkcji melatoniny. Pomaga on regulować cykl dobowy, ale jest też istotny dla dobrego samopoczucia, a także nastroju w dzień. Reguluje on też pracę układu nerwowego: zmniejsza napięcie i nadpobudliwość oraz wspiera przemianę materii, wzmacnia odporność. Ma też wpływ na poprawne widzenie i pomaga w utracie zbędnych kilogramów.

Inne produkty, które utulą Cię do snu

Tryptofan bierze udział w wytwarzaniu w naszym organizmie melatoniny. Co jeszcze oprócz kiwi możecie zjeść na kolację, by pomóc sobie w zasypianiu? Wśród produktów o wysokiej zawartości tryptofanu są też:

  • nasiona lnu (395 mg /100 g)
  • pestki dyni (374 mg/100 g)
  • nasiona słonecznika (342 mg/100 g)
  • suche nasiona soi (608 mg/100 g)
  • mięso z piersi kurczaka (360 mg/100 g)
  • pieczony łosoś (304 mg/100 g)
  • tuńczyk (286 mg/100 g)
  • chudy twaróg (272 mg/100 g)
  • wędzona makrela (264 mg/100 g)
  • żółtko jaja (232 mg/100 g)
  • spirulina (903 mg/100 g)

Pasta z namoczonych nasion słonecznika i ugotowanych żółtek będzie więc świetnym wyborem na ostatni posiłek w ciągu dnia. Innym rozwiązaniem będzie wiosenny twarożek z rzodkiewką lub sałatka z tuńczyka z warzywami, posypana pestkami dyni.