Smak racuchów sprawia, że wracają wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze placuszki robiły zawsze nasze babcie. Cały sekret ich fantastycznej receptury tkwi w dodawaniu do racuchów jednego, charakterystycznego składnika. Chodzi o „diabelską wodę”.
Najlepsze racuchy na „diabelskiej wodzie”
Dlaczego dzisiejsze racuchy nie smakują tak, jak kiedyś te babcine? Odpowiedź jest prosta: brakuje w nich kluczowego składnika. To odrobina wódki lub spirytusu sprawi, że racuchy wyjdą sprężyste i bardzo puchate. To właśnie dzięki tym produktom pamiętamy ich niepowtarzalny smak przez lata.
Dzięki dodaniu wódki placki nie wchłoną też tłuszczu z patelni i wyjdą doskonale chrupiące na zewnątrz, a pulchne i delikatne w środku. Musicie jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością „diabelskiej wody”. Na 500 gramów mąki w zupełności wystarczą 2 łyżeczki wódki lub spirytusu. Pod wpływem temperatury alkohol wyparuje i nie będzie wyczuwalny, więc nie musicie się obawiać o walory smakowe czy „procenty” placuszków.
Przepis na pyszne drożdżowe racuchy
Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozpuśćcie drożdże w połowie szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Następnie dodajcie 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie wymieszajcie. Całość odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Przesiejcie mąkę do miski i dodajcie resztę cukru i mleka oraz olej, jajko, spirytus i wyrośnięty zaczyn.
- Wszystkie składniki wyróbcie na gładkie ciasto, a następnie przykryjcie je i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzejcie olej na dużej patelni i wyłóżcie na niego łyżką niewielkie porcje ciasta.
- Smażcie racuchy na średnim ogniu, aż będą miały złoty kolor z obu stron.
- Gotowe racuchy wykładajcie na ręcznik papierowy – w ten sposób usuniecie z nich nadmiar tłuszczu.
- Placuszki możecie podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze