Chrzan z jajkami

  • wyświetlono: 15887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis ten dostałam od mamy, nie może go zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

Brenia
  • 15min

Składniki

2 łyżki chrzanu tartego w słoiku
3 łyżki chrzanu surowego,
200g śmietany/ jogurtu naturalnego gęstego,
2 łyżki majonezu ,
sól, pieprz,
trochę cytryny,
10 ugotowanych jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Chrzan z jajkami

  • 1. Wcześniej surowy korzeń chrzanu obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka.
  • 2. Do miski wkładamy żółtka i ucieramy na masę. Dodajemy śmietanę/jogurt gęsty – , 2 łyżki majonezu, 3 łyżki chrzanu świeżego i 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz, cytryny do smaku.
  • 3. Białka kroimy na drobną kostkę i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do słoika i przetrzymujemy do następnego dnia. Po wyjęciu trzeba spróbować i w zależności o potrzeby dodać jeszcze chrzanu, soli, pieprzu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczyladanie Wielkanocne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajecznica z kiełbasą

Dodane przez: czarrna

Jajecznica z kiełbasą

Jeśli mam wolne przedpołudniu,...

image-1ruub7h

Dodane przez: KORAL

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Smakowita przekąska, kolacja czy...

Omleciki z pieczarkami

Dodane przez: czarrna

Omlet z pieczarkami

Śniadanko :)

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Pyszne jajka faszerowane tuńczykiem....

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....

Róża z salami

Dodane przez: Czarnegotuje

Róże z salami

łatwa , szybka i efektownie wyglądająca...