Chrzan z jajkami

  • wyświetlono: 11417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis ten dostałam od mamy, nie może go zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

Brenia
  • 15min

Składniki

2 łyżki chrzanu tartego w słoiku
3 łyżki chrzanu surowego,
200g śmietany/ jogurtu naturalnego gęstego,
2 łyżki majonezu ,
sól, pieprz,
trochę cytryny,
10 ugotowanych jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Chrzan z jajkami

  • 1. Wcześniej surowy korzeń chrzanu obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka.
  • 2. Do miski wkładamy żółtka i ucieramy na masę. Dodajemy śmietanę/jogurt gęsty – , 2 łyżki majonezu, 3 łyżki chrzanu świeżego i 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz, cytryny do smaku.
  • 3. Białka kroimy na drobną kostkę i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do słoika i przetrzymujemy do następnego dnia. Po wyjęciu trzeba spróbować i w zależności o potrzeby dodać jeszcze chrzanu, soli, pieprzu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczyladanie Wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...