Jeśli traficie na promocję na mięso z kurczaka, koszt stworzenia takiej wędliny będzie nieporównywalnie niższy niż zakup już gotowej. Z podanych proporcji wyjdą wam 2 standardowe aluminiowe podłużne foremki - jedna dłuższa, druga krótsza. Dodatkowo, jeśli macie dostęp do sklepu mięsnego z prawdziwego zdarzenia, kupcie tam części z kurczaka potrzebne na pieczeń. Im lepsza jakość produktów, które użyjecie, tym pyszniejszy efekt. Wędlina będzie pyszna nie tylko do kanapek, ale również po podgrzaniu, w grubszych plastrach, jako porcja mięsa na obiad zamiast kotletów.

Jak zrobić prostą, domową wędlinę z kurczaka?

Do pieczeni użyjcie chudego, naturalnie zwartego po upieczeniu mięsa z piersi z kurczaka i ćwiartek, ale bez pałek (jedynie dolnych części). Obie te części - chuda pierś w połączeniu z bardziej tłustymi ćwiartkami i odrobiną superskładnika - wiążącej całość żelatyny, zapewnią pieczeni idealną konsystencję. 

Na etapie przygotowania bardzo ważne jest, by dokładnie poubijać mięso w foremce. Najlepiej zrobić to pięścią. Zróbcie to, by pozbyć się powietrza. Dzięki temu mięso po upieczeniu nie będzie się rozwarstwiać i po pokrojeniu w plastry pozostanie w całości. Foremki wypełnione masą możecie nawet kilka razy lekko obić o blat. 

Nie musicie dodawać zestawu przypraw, który polecamy. Możecie stworzyć własną mieszankę lub skorzystać z tych, które lubicie najbardziej, w proporcjach, jakie najbardziej wam odpowiadają. Taka wędlina z kurczaka szybko wam się nie znudzi. Za każdym razem będzie smakować nieco inaczej (tak, jak chcecie). Wędzony smak bez wędzarki uzyskacie, dodając do przypraw mieloną słodką wędzoną paprykę (1-1,5 łyżeczki). 

Kurczak pieczony na kanapki - przepis

Składniki:

  • 10 ćwiartek z kurczaka (bez pałek, wyłącznie dolne części)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 łyżka czubata majeranku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki letniej wody do rozpuszczenia

Opcjonalnie, dodatkowo: 1 czubata łyżka przyprawy gyros, do kebaba lub do kurczaka (można pominąć). 

Sposób przygotowania: 

  1. Wytnijcie twarde błony i usuńcie chrząstki oraz kości z mięsa. 
  2. Najładniejsze kawałki mięsa z ćwiartek pokrójcie w kostkę jak na gulasz. Resztę mięsa zmielcie w blenderze - masa będzie spoiwem dla pieczeni.
  3. Połączcie mięso z przyprawami, dokładnie wymasujcie. Przyprawy powinny pokryć równomiernie każdy kawałek mięsa. 
  4. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na noc do lodówki. 
  5. Następnego dnia wyjmijcie mięso i odczekajcie, aż wróci do temperatury pokojowej.
  6. Rozpuśćcie żelatynę w 2-3 łyżkach letniej wody i odstawcie na 10 minut by napęczniała. 
  7. Zalejcie mięso rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszajcie, by płyn dostał się w każde miejsce masy. 
  8. Nagrzejcie piekarnik do 190 st. C. 
  9. Przełóżcie mięso do foremek. Ugniećcie je mocno pięścią, by pozbyć się powietrza z masy. Przykryjcie folią aluminiową. 
  10. Pieczcie ok. 1 godzinę w temperaturze 190 st. C.
  11. Na ostatnie 5 minut pieczenia możecie pozbyć się folii. Mięso dzięki temu jeszcze bardziej się zarumieni. Po wyjęciu powinno mieć złoto-bursztynową skórkę i zwarty środek.