Ciasto 3 szklanki świetnie zastąpi klasyczny jabłecznik, a nawet aromatyczną, babciną szarlotkę. Jest ono tak proste, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy często wyjmują z pieca zakalec. Aby wypiek nie wyszedł też za suchy, pojawi się w nim kremowe wypełnienie z masy budyniowej. Jeśli szukaliście przepisu dla początkujących lub tym, którym ciasto często nie wychodzi, jesteście w dobrym miejscu. Ciasto 3 szklanki zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających - szczególnie, jeśli wiedzą, że na co dzień nie pieczecie. Teściowe i ciocie będą pozytywnie zaskoczone. 

Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół kostki masła
  • 100 g kaszy manny
  • 5 jabłek
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny

Składniki na masę budyniową:

  • 0,5 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe 
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

Opcjonalnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta. 

Sposób przygotowania:

  1. Zajmijcie się ciastem: oddzielcie białka od żółtek. W misce zmiksujcie białka na puszystą pianę, dodając partiami szklankę cukru. Następnie do białek dodawajcie stopniowo żółtka, cały czas miksując. 
  2. Roztopcie w międzyczasie pół kostki masła. 
  3. Do drugiej miski przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i ubite jajka z cukrem. Dodajcie do masy na ciasto roztopione masło i szklankę mleka. Zmiksujcie. 
  4. Ciasto wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawcie na chwilę. 
  5. W międzyczasie zajmijcie się nadzieniem. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne.
  6. Następnie pokrójcie je w kostkę, skropcie sokiem z cytryny i rozłóżcie na przygotowanym cieście.
  7. Włóżcie ciasto z jabłkami do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczcie ok. 30 minut. 
  8. Podczas pieczenia ciasta przygotujcie masę budyniową. Do garnuszka wlejcie 2 szklanki mleka i podgrzejcie. W 3 szklance rozpuśćcie cukier i 2 budynie, wlejcie do gotującego się mleka i mieszajcie cały czas. Gdy masa zgęstnieje, zestawcie ją z ognia i wystudźcie.
  9. Do zimnej masy budyniowej dodajcie masło i zmiksujcie. 
  10. Na upieczone i przestudzone ciasto wylejcie masę budyniową. Przed podaniem wystudźcie do temperatury pokojowej. Posypcie cukrem pudrem.
  11. Umieśćcie ciasto w lodówce - najlepsze będzie na zimno.