Ciasto 3 szklanki świetnie zastąpi klasyczny jabłecznik, a nawet aromatyczną, babciną szarlotkę. Jest ono tak proste, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy często wyjmują z pieca zakalec. Aby wypiek nie wyszedł też za suchy, pojawi się w nim kremowe wypełnienie z masy budyniowej. Jeśli szukaliście przepisu dla początkujących lub tym, którym ciasto często nie wychodzi, jesteście w dobrym miejscu. Ciasto 3 szklanki zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających - szczególnie, jeśli wiedzą, że na co dzień nie pieczecie. Teściowe i ciocie będą pozytywnie zaskoczone.
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mleka
- pół kostki masła
- 100 g kaszy manny
- 5 jabłek
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Składniki na masę budyniową:
- 0,5 kostki masła
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Opcjonalnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zajmijcie się ciastem: oddzielcie białka od żółtek. W misce zmiksujcie białka na puszystą pianę, dodając partiami szklankę cukru. Następnie do białek dodawajcie stopniowo żółtka, cały czas miksując.
- Roztopcie w międzyczasie pół kostki masła.
- Do drugiej miski przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i ubite jajka z cukrem. Dodajcie do masy na ciasto roztopione masło i szklankę mleka. Zmiksujcie.
- Ciasto wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawcie na chwilę.
- W międzyczasie zajmijcie się nadzieniem. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne.
- Następnie pokrójcie je w kostkę, skropcie sokiem z cytryny i rozłóżcie na przygotowanym cieście.
- Włóżcie ciasto z jabłkami do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczcie ok. 30 minut.
- Podczas pieczenia ciasta przygotujcie masę budyniową. Do garnuszka wlejcie 2 szklanki mleka i podgrzejcie. W 3 szklance rozpuśćcie cukier i 2 budynie, wlejcie do gotującego się mleka i mieszajcie cały czas. Gdy masa zgęstnieje, zestawcie ją z ognia i wystudźcie.
- Do zimnej masy budyniowej dodajcie masło i zmiksujcie.
- Na upieczone i przestudzone ciasto wylejcie masę budyniową. Przed podaniem wystudźcie do temperatury pokojowej. Posypcie cukrem pudrem.
- Umieśćcie ciasto w lodówce - najlepsze będzie na zimno.
Komentarze