Sernik to stosunkowo proste ciasto, ale zdarzają się przy nim pewne niedociągnięcia. Istnieje błąd, który sprawia, że sernik opada lub pęka, a masa serowa staje się nieprzyjemnie sucha. Piekąc aksamitny sernik moim sposobem, zgodnie z recepturą, uda wam się tego wszystkiego uniknąć.
Jak sprawić, by sernik był wilgotny?
Oprócz dobrej jakości sera (kilkukrotnie zmielonego półtłustego lub z wiaderka) bardzo istotny jest również sposób pieczenia. Dla wilgotności gotowego już ciasta ważny jest poziom nawilżenia podczas pieczenia w piekarniku. Zależy mi na tym, aby w piekarniku było parno, dlatego wszystkie swoje serniki piekę w kąpieli wodnej. Dzięki temu, zarówno podczas pieczenia, jak i studzenia ciasto zachowa wysokość, pozostanie równe, zwarte i bez pęknięć. Najpopularniejsze są 2 sposoby:
- Pieczenie metodą „na blaszkę”
Wstawcie sernik na środkową półkę piekarnika. Pod tortownicą ostrożnie umieśćcie blaszkę z gorącą wodą. Pieczcie wg receptury poniżej.
- Pieczenie metodą „naczynie w naczyniu”
Zabezpieczcie (owińcie) folią aluminiową tortownicę, w której będziecie piec ciasto. Włóżcie ją do drugiego, większego naczynia (większej tortownicy lub naczynia żaroodpornego). Wlejcie wrzątek do większej formy - minimum do połowy wysokości formy z sernikiem. Folia sprawi, że woda nie dostanie się do środka formy z ciastem. Pieczcie sernik zgodnie z przepisem.
Idealne blaszki do pieczenia sernika:
Jak zrobić sernik podwójnie serowy?
Mój sernik jest podwójnie serowy. Do masy na sernik (do twarogu z wiaderka) dodaję szklankę (250 g) serka mascarpone. Sernik z serkiem mascarpone ma idealną konsystencję na 2. dzień. Masa scali się w lodówce i zachowa wilgotność. Z serka mascarpone możecie dodatkowo zrobić również gęsty, stabilny krem i udekorować nim wierzch ciasta. Fani delikatnego mascarpone i miękkich, puszystych serników będą zachwyceni. Sernik z mascarpone zmieni się w potrójnie serowy.
Przyszykujcie krem na wierzch ciasta na bazie mascarpone. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta zmiksujcie 250 g serka mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru i 100 ml śmietanki kremówki. Zarówno serek, jak i śmietanka muszą być zimne - dzięki temu masa będzie gęsta. Udekorujcie nią wierzch ciasta - rozsmarujcie na powierzchni gładko, lub tworząc na niej stylowe „fale”. Oprócz niej możecie również ozdobić wierzch:
- pokruszonymi herbatnikami
- płatkami suszonych kwiatów (lub łodyżkami lawendy)
- ciasteczkami
- kawałkami batonów
- przesianym kakao
- świeżymi owocami, np. malinami lub jeżynami.
Wszystkie składniki na samo ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik ma wyjść wilgotny, a jednocześnie dość zbity i kremowy, dlatego nie napowietrzajcie masy zbyt długo. Miksowanie masy powinno trwać łącznie maksymalnie kilka minut. Zbędne jest też ubijanie osobno białek i dodawanie osobno piany do ciasta. Trzymajcie się zasad, a pieczenie zakończy się sukcesem.
Sernik z mascarpone - przepis
Składniki (na tortownicę o śr. 24 lub 26 cm):
- 1 kg twarogu z wiaderka (lub 2-krotnie zmielonego półtłustego)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 6 średnich lub 5 dużych jajek
- 30 g cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego bez cukru)
- 60 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 170 st. C.
- Przełóżcie do dużej miski twaróg, masło i oba rodzaje cukru. Miksujcie, aż składniki się połączą - maksymalnie 1 minutę na średnich obrotach.
- Do masy dodawajcie po 1 całym jajku, miksując po ok. 5-10 sekund. Po dodaniu jajek dodajcie serek mascarpone i miksujcie przez ok. 30 sekund.
- Dodajcie skrobię i wmiksujcie ją w ciasto. Gotowa masa powinna być gęsta jak dobra, wiejska śmietana.
- Nasmarujcie tortownicę tłuszczem. Wyłóżcie papierem do pieczenia spód i boki formy. Boki wyłóżcie z zapasem miejsca na wysokość. Dzięki temu sernik podczas wyrastania zachowa formę i będzie miał się na czym oprzeć. Przelejcie masę serową do formy.
- Pieczcie w kąpieli wodnej (wybraną metodą powyżej), na środkowej półce piekarnika przez 30 minut w temp. 170 st. C. Następnie zmniejszcie temperaturę do 150 st. i pieczcie przez ok. 45-50 minut.
- Gdy wierzch sernika się zezłoci, a patyczek włożony do środka będzie suchy, wyłączcie piekarnik i pozostawcie ciasto przez 10 minut w wyłączonym piecu. Następnie uchylcie lekko drzwiczki i studźcie dalej bez pośpiechu. Dzięki temu stygnący sernik nie straci wysokości.
Źródło: PoProstuPycha.com.pl
Komentarze