Sernik z mascarpone

4.97 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo delikatny, kremowy sernik z mascarpone, który wręcz rozpływa się w ustach. Powyższe zalety zawdzięcza serkowi mascarpone, który dodałam do mielonego białego sera.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    500 g sera białego (z wiaderka)
    200 g mascarpone (niecałe opakowanie)
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    35 g masła
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Ponadto:
    2 paczki herbatników (na spód)

    Polewa:
    resztę mascarpone (które zostało z masy serowej)
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.97 (154 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, wlać do miski, dodać resztę składników, krótko zmiksować. Na dno formy o wymiarach 26x21 cm wyłożyć herbatniki, wylać masę serową. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Wyjąć sernik z piekarnika. Pozostały ser mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem, rozprowadzić na gorącym serniku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować