Szybki i aksamitny sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty przepis na aksamitny sernik, który nie opada

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    – 100 masła,

    – 200g herbatników,

    – 1 łyżka gorzkiego kakao (można pominąć).

    Masa serowa:

    – 1kg sera z wiaderka,

    – 40g mąki,

    – 300g cukry,

    – 4 jajka,

    – opakowanie cukru wanilinowego,

    – skórka z cytryny.

    Polewa:

    – małe opakowanie śmietany 18%,

    – sok z połowy cytryny,

    – 40g cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Szybki i aksamitny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy młotkiem (bądź robotem). Zalewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 10 min do zamrażalnika.
  • 2. Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę (ser, cukier, mąkę, jajka i skórkę z cytryny). Całość chwilę miksujemy bądź mieszamy rózgą – ważne, by zrobić to naprawdę szybko, żeby sernik nie opadł.
  • 3. Masę wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 10 minut.
  • 4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut.
  • 5. Wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy drzwi i zostawiamy sernik na godzinę.
  • 6. Gdy sernik przestygnie polewamy go polewą (wymieszana śmietana z cukrem i sokiem z cytryny).
  • 7. Sernik wkładamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować