Gdy marzymy o idealnych pierniczkach z dzieciństwa, wyobrażamy sobie wyrośnięte, pulchniutkie, ale jednocześnie mięciutkie ciasteczka, ozdobione białym lukrem. Takie właśnie wyjdą wam z tego przepisu. Nie rozwałkowujcie zbyt cienko ciasta (grubość ok. 0,5-1 cm będzie odpowiednia) i nie podsypujcie stolnicy, ani ciasta zbyt grubą warstwą mąki. Im więcej mąki przyjmie dodatkowo ciasto po leżakowaniu, tym bardziej suche będą ciastka po upieczeniu. Pilnujcie też ilości sody w przepisie. Zbyt duża sprawi, że ciastka mogą zgorzknieć. Aby ekspresowe pierniczki zachowały wilgotność, istnieje kilka sprytnych dodatków, które warto dodać do ciasta. 

Jak zmiękczyć ciasto na piernik i pierniczki? 

Dawniej w cieście na piernik często lądowało ziemniaczane purée. Popularny w PRL był też dodatek startej marchewki, przez co dawny piernik przypominał ciasto marchewkowe. Oba nieoczywiste dodatki zapewniały ciastu pulchność, miękkość i wilgotność. 

Innym nietuzinkowym dodatkiem do piernika są krojone pomidory w puszce. Oprócz tego, że dzięki nim ciasto nabiera wilgoci i puszystości, pomagają one też sodzie działać. Powstanie idealnie wyrośnięte ciasto - ani zakalec, ani wiór. I na pewno nie wyczujecie smaku pomidorów. Zamiast pomidorów możecie też zużyć do ciasta powidła śliwkowe (zamiast przekładać nimi już gotowy wypiek). 

Do szybkich pierniczków możecie też dodać naturalny jogurt - tak, jak w przepisie poniżej. Podobnie jak w przypadku innych ciast, jogurt poprawi konsystencję ciasta. Nada mu miękkości. Wykorzystajcie jogurt o kremowej, ale lżejszej konsystencji niż grecki. Ten ostatni może nadmiernie „dociążyć” ciasto na pierniczki. Nie będą one tak puszyste, jak planowaliście. Nie przesadzajcie też z miodem. Zbyt duża ilość może sprawić, że pierniki wyjdą twarde jak kamień. 

Po upieczeniu, trzymajcie pierniczki w szczelnym pojemniku z dodatkiem kromki chleba. Ciasteczka wchłoną wilgoć z chleba i pozostaną miękkie przez dłuższy czas. 

Idealnie pulchne i miękkie pierniczki - przepis

Składniki na pierniczki:

  • 3 szklanki tortowej mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 150 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 1 białko jajka

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie w garnku masło, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika. Mieszajcie, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Odłóżcie do wystudzenia. 
  2. Do miski przesiejcie mąkę z sodą, dodajcie jogurt i żółtka, a następnie przestudzoną wcześniej masę. Wymieszajcie i wyróbcie dokładnie - mikserem, robotem z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie. Gotowe ciasto będzie dość luźne i kleiste. 
  3. Przykryjcie ciasto folią spożywczą i włóżcie na noc do lodówki. Podczas dojrzewania w chłodzie, ciasto stwardnieje i zgęstnieje. 
  4. Następnego dnia podzielcie ciasto na części. Podsypcie ciasto i stolnicę mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 0,5 cm (urośnie jeszcze w piekarniku).
  5. Wykrójcie pierniczki w ulubionych kształtach. Wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Pieczcie w temp. 180 st. przez ok. 12 minut i całkowicie wystudźcie. 
  7. Gdy pierniczki będą już chłodne, zróbcie lukier: ubijcie białko na sztywno, dodajcie do niego cukier i miksujcie na gładką, gęstą masę. 
  8. Przełóżcie lukier do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i ozdóbcie ciasteczka, pozostawcie do zastygnięcia.