Gdy marzymy o idealnych pierniczkach z dzieciństwa, wyobrażamy sobie wyrośnięte, pulchniutkie, ale jednocześnie mięciutkie ciasteczka, ozdobione białym lukrem. Takie właśnie wyjdą wam z tego przepisu. Nie rozwałkowujcie zbyt cienko ciasta (grubość ok. 0,5-1 cm będzie odpowiednia) i nie podsypujcie stolnicy, ani ciasta zbyt grubą warstwą mąki. Im więcej mąki przyjmie dodatkowo ciasto po leżakowaniu, tym bardziej suche będą ciastka po upieczeniu. Pilnujcie też ilości sody w przepisie. Zbyt duża sprawi, że ciastka mogą zgorzknieć. Aby ekspresowe pierniczki zachowały wilgotność, istnieje kilka sprytnych dodatków, które warto dodać do ciasta.
Jak zmiękczyć ciasto na piernik i pierniczki?
Dawniej w cieście na piernik często lądowało ziemniaczane purée. Popularny w PRL był też dodatek startej marchewki, przez co dawny piernik przypominał ciasto marchewkowe. Oba nieoczywiste dodatki zapewniały ciastu pulchność, miękkość i wilgotność.
Innym nietuzinkowym dodatkiem do piernika są krojone pomidory w puszce. Oprócz tego, że dzięki nim ciasto nabiera wilgoci i puszystości, pomagają one też sodzie działać. Powstanie idealnie wyrośnięte ciasto - ani zakalec, ani wiór. I na pewno nie wyczujecie smaku pomidorów. Zamiast pomidorów możecie też zużyć do ciasta powidła śliwkowe (zamiast przekładać nimi już gotowy wypiek).
Do szybkich pierniczków możecie też dodać naturalny jogurt - tak, jak w przepisie poniżej. Podobnie jak w przypadku innych ciast, jogurt poprawi konsystencję ciasta. Nada mu miękkości. Wykorzystajcie jogurt o kremowej, ale lżejszej konsystencji niż grecki. Ten ostatni może nadmiernie „dociążyć” ciasto na pierniczki. Nie będą one tak puszyste, jak planowaliście. Nie przesadzajcie też z miodem. Zbyt duża ilość może sprawić, że pierniki wyjdą twarde jak kamień.
Po upieczeniu, trzymajcie pierniczki w szczelnym pojemniku z dodatkiem kromki chleba. Ciasteczka wchłoną wilgoć z chleba i pozostaną miękkie przez dłuższy czas.
Idealnie pulchne i miękkie pierniczki - przepis
Składniki na pierniczki:
- 3 szklanki tortowej mąki pszennej
- 200 g miodu
- 150 g kremowego jogurtu naturalnego
- 150 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- 1 białko jajka
Sposób przygotowania:
- Podgrzejcie w garnku masło, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika. Mieszajcie, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Odłóżcie do wystudzenia.
- Do miski przesiejcie mąkę z sodą, dodajcie jogurt i żółtka, a następnie przestudzoną wcześniej masę. Wymieszajcie i wyróbcie dokładnie - mikserem, robotem z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie. Gotowe ciasto będzie dość luźne i kleiste.
- Przykryjcie ciasto folią spożywczą i włóżcie na noc do lodówki. Podczas dojrzewania w chłodzie, ciasto stwardnieje i zgęstnieje.
- Następnego dnia podzielcie ciasto na części. Podsypcie ciasto i stolnicę mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 0,5 cm (urośnie jeszcze w piekarniku).
- Wykrójcie pierniczki w ulubionych kształtach. Wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczcie w temp. 180 st. przez ok. 12 minut i całkowicie wystudźcie.
- Gdy pierniczki będą już chłodne, zróbcie lukier: ubijcie białko na sztywno, dodajcie do niego cukier i miksujcie na gładką, gęstą masę.
- Przełóżcie lukier do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i ozdóbcie ciasteczka, pozostawcie do zastygnięcia.
Komentarze