Jedna z pierwszych książek w języku europejskim poświęcona japońskim słodyczom! Książkę ilustruje prawie 300 kolorowych zdjęć, a poza barwnymi fotografiami, książka wzbogacona została również 24 przepisami na japońskie słodycze.

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. To kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców

Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych współczesnych cukierników to tylko niewielka część bogactwa, jakie oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

"Japońskie słodycze" to jedna z pierwszych tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu i wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podróż, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów i kupców czy w słynnych zakładach cukierniczych.

Publikacja powstała przy wsparciu m.in.: japońskich urzędów prefekturalnych (Okinawa, Ehime, Kagawa, Ishikawa, Tokushima), Japan National Tourism Organization, japońskich zakładów cukierniczych z wielowiekową tradycją, najpopularniejszych tokijskich cukierni oraz Waseda University Library, które udostępniły część z prawie 300 zdjęć wzbogacających książkę.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultur żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzenie warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona).

Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja.

Japońskie słodycze

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Format: 18 cm (szerokość) x 25 cm (wysokość)

Oprawa: twarda

Papier: kreda

Liczba stron: 320

Cena: 69 zł

Data publikacji: 17 maja 2013

Wydawca: Hanami

Informacja prasowa