Delikatne mięso drobiowe musi być odpowiednio przyrządzone, aby udało się wyciągnąć z niego jak najlepszy smak. Warto zwracać uwagę na to, aby kupowane piersi z kurczaka nie były zbyt mięsiste i śliskie. To może świadczyć o zbytnim napompowaniu ich wodą oraz krótkim terminie przydatności do spożycia. Również jeżeli czujecie charakterystyczny kwaśny zapaszek, wyrzućcie je, nie próbując nawet opłukiwać pod bieżącą wodą. Co zrobić, gdy kupiliście świeże piersi drobiowe, macie niewiele czasu, a chcecie przyrządzić pyszne kotlety? Ten patent wam w tym pomoże.

Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety z kurczaka bez używania tłuczka?

Piersi z kurczaka, które kupiliście na kotlety w supermarkecie czy mięsnym, powinny być płaskie i jasnoróżowe. Jeżeli, podczas przygotowywania dania, nie chcecie upaprać kuchni resztkami mięsa z tłuczka, to mamy rozwiązanie dla was. Wystarczy, że położycie pojedynczą lub podwójną pierś na desce do krojenia i użyjecie noża do filetowania. Podzielcie filet wzdłuż, równo na 3 części. W przypadku, gdy jest zbyt "chudy", wystarczy jedynie na dwie.

Tak pokrojone mięso marynujcie w oliwie, soli, pieprzu i musztardzie. Dzięki przekrojeniu ich wpół, smaki przegryzą się, a kotlety nabiorą wspaniałego smaku. Panierujcie je w taki sam sposób, jak roztłuczone kotlety. Dzięki rozcinaniu filetów, płat mięsa nie ma zaburzonej struktury włókien, jak w przypadku rozklepywania tłuczkiem. To sprawia, że mięsne soki nie uciekają za szybko podczas smażenia.

Z której części mięsa kurczaka wyjdą najlepsze kotlety?

Z reguły wybieracie piersi drobiowe do przygotowania kotletów? Odpowiednio zamarynowane i nasączone przyprawami będą smakowały wybornie. Jest jednak lepsza część mięsa, która znacznie smaczniej zachowuje się podczas smażenia. Wybierzcie udka z kurczaka bez kości. To ciemniejsze i delikatniejsze w strukturze mięso, które po usmażeniu jest znacznie bardziej miękkie.

Świetnym patentem jest także marynata na bazie maślanki, która rozpuszcza kolagen oraz pozwala na prawidłowe zmiękczenie mięsa. Dodatkowo podczas pieczenia karmelizuje się i dodaje mięsu słodszy posmak. Wystarczy pozostawić je w marynacie na 2 godziny lub całą noc i smażyć w panierce na głębokim tłuszczu.