Rozpłaszczone kawałki mięsa schabowego to wyjątkowo wdzięczna baza do dalszych eksperymentów. Odłóżcie na bok bułkę tartą i mąkę. Zamiast nich mamy dodatek, który sprawi, że na dobre zapomnicie o klasycznej panierce. Dzięki niemu swojski schabowy zyska elegancki wygląd i będzie hitem każdego obiadu. Wykorzystajcie ten pomysł, jeśli chcecie zrobić wrażenie na domownikach i gościach. 

Kotlety schabowe w cieście - zamiast panierki

Jeśli myślicie o odmianie, zdecydujcie się na kotlety schabowe w cieście naleśnikowym. Przygotujcie je dokładnie tak samo, jak klasyczne, ale doprawcie ulubionymi przyprawami, np. mieloną słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem czy cząbrem, ziołami prowansalskimi lub przyprawą gyros. Rozbite wcześniej płaty mięsa zanurzcie w cieście z obu stron i smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu (polecamy smalec) z obu stron. Po przesmażeniu ułóżcie je na blaszce i zapieczcie w temp. 180 st. C przez 10 minut. Przed włożeniem do piekarnika możecie też obłożyć je kawałkami przesmażonej cebuli z pieczarkami lub przesmażonej papryki i posypać mięso wiórkami żółtego sera. Możecie również przygotować zawijane kotlety schabowe - jak roladki, z niespodzianką w środku.

Innym ciekawym pomysłem są kotlety schabowe w cieście francuskim. Bez obaw - możecie skorzystać z gotowego - zrobienie własnego od podstaw jest czasochłonne i może się nie udać osobom początkującym w tej dziedzinie. Gotowe płaty lub rulon ciasta francuskiego kupicie w większości sklepów. Wystarczy taką rolkę ciasta rozwinąć, ułożyć na niej doprawione kotlety, zawinąć, zakleić i upiec w piekarniku. Jak zrobić kotlety schabowe w cieście tego typu? Szczegóły znajdziecie poniżej. 

Kotlety schabowe w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • musztarda (francuska lub inna ulubiona)
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: 200 g surowego wędzonego boczku.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie i osuszcie mięso, pokrójcie je w plastry. Powinniście otrzymać ok 8-10 kotletów.  Kawałki schabu owińcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie solą i pieprzem. Posmarujcie mięso musztardą. Pokrójcie boczek w bardzo cienkie plastry. Połóżcie po 2 na każdym kotlecie. Jeśli nie macie boczku, pomińcie ten krok. 
  2. Rozłóżcie na blacie ciasto francuskie. Na jednym płacie ułóżcie kotlety. Drugim je przykryjcie. Sklejcie oba płaty ciasta, a następnie ostrym nożem wytnijcie kotlety. Dookoła brzegów zostawcie zapas ciasta, aby zlepić wycięte krawędzie w zgrabną kopertę. Brzegi dociśnijcie widelcem, tworząc na nich ozdobne rowki. 
  3. Roztrzepcie jajko w miseczce. Posmarujcie pędzelkiem każdy kawałek mięsa w cieście. Ułóżcie kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika nastawionego na 220 st. C. Pieczcie 15 minut. Podawajcie z ziemniakami w mundurkach i z lekką sałatką lub surówką.