Porządnie rozbite płaty na kotlety schabowe dają dużo więcej możliwości w kuchni. Opanierowanie i wrzucenie ich na rozgrzany smalec przy pomysłach, które podaję poniżej wydaje się być wręcz pójściem na łatwiznę. Jeśli, podobnie jak i mnie, znudziły wam się już klasyczne „schaboszczaki”, skorzystajcie z przepisu poniżej.
Kotlety schabowe inaczej niż zwykle - mała zmiana, duży efekt
Najprostszą zmianą w przepisie będzie panierka inna niż zwykle. Odłóżcie bułkę tartą i sięgnijcie po pokruszone krakersy lub solone chipsy ziemniaczane (bez dodatków). Kotlety możecie też obtoczyć w podprażonych i zmielonych płatkach owsianych lub płatkach kukurydzianych. Zamiast bułki tartej możecie też wykorzystać panko - grubo zmieloną bułkę tartą w stylu japońskim, która zapewni kotletom jeszcze większe chrupnięcie.
Kotlety schabowe możecie też potraktować jako roladki. Klasycznym przepisem jest tutaj zawijany kotlet schabowy z serem. Nie ma chyba nikogo, komu nie smakowałby serowy, ciągnący się farsz. Takie roladki możecie również nadziać boczkiem, przesmażonymi pieczarkami, szpinakiem lub jarmużem z czosnkiem. Możecie też zainspirować się klasycznymi zrazami wołowymi i nadziać je farszem musztardowo-ogórkowym.
Kotlety schabowe możecie też podać na płasko, ale za to pod smaczną i grubą, ciepłą „kołderką”. Taki jest kapitański kotlet schabowy z serem na wierzchu. Oprócz sera odmianą tutaj będą starannie dobrane, typowo śródziemnomorskie przyprawy - prawdopodobnie właśnie dlatego tak są właśnie nazywane. Robimy je w 2 etapach. Pierwszym jest krótkie obsmażenie mięsa, a drugim - krótkie pieczenie w piekarniku.
Kapitańskie kotlety schabowe z serem na wierzchu - przepis
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 350 g startej mozzarelli
- 150 g bułki tartej
- 800 ml passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju lub 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie mięso i osuszcie papierowym ręcznikiem. Pokrójcie je w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijcie lekko tłuczkiem lub dłonią.
- W miseczce rozkłóćcie jajko. Wysypcie na talerz bułkę tartą i wymieszajcie ją ze wszystkimi przyprawami.
- Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane. Każdy kotlet zamoczcie w jajku, a następnie panierujcie w bułce tartej. Kładźcie mięso na rozgrzany tłuszcz i smażcie, aż się zrumieni - po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
- Wlejcie do naczynia żaroodpornego połowę passaty pomidorowej. Rozłóżcie na niej mięso i zalejcie drugą połową passaty. Posypcie całość mozzarellą i przykryjcie naczynie folią aluminiową.
- Pieczcie przez 25 minut w temp. 180 st. C. Po upływie tego czasu zdejmijcie folię i pieczcie kolejne 10-15 minut (w zależności od tego jak bardzo przypieczone mięso i ser chcecie uzyskać).
- Wyjmijcie kotlety z piekarnika i pozostawcie na ok. 5 minut, by mięso odpoczęło.
Z czym podawać kapitańskie kotlety schabowe z serem
Kotlety schabowe z serem podawajcie polane sosem powstałym podczas zapiekania, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Świetnie będzie tu pasować zielona sałatka czy sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi i klasycznym sosem winegret.
Komentarze