Sałatka z pomidorów wymaga wyboru odpowiednich warzyw. W tej chwili pomidory są najsłodsze i mają najgłębszy smak - to też idealny moment na przetwory. Zanim wybierzecie się na bazar, sprawdźcie, jakie gatunki będą odpowiednie do czego - te, które sprawdzą się w przetworach, niekoniecznie odnajdą się na talerzu w sałatce pomidorowej i na odwrót. 

Wybieramy pomidory - jakie do czego będą idealne?

Na przetwory zostawiam pomidory soczyste i takie, które łatwo się rozpadają. I tak, do słoików idealną są: malinowe ożarowskie, rumba ożarowska, krakus i jawor. Pomidory w sałatce nie mogą być wodniste - z tego względu nie robię jej też poza sezonem. Na sałatkę wybieram mięsiste gatunki z gęstym i zbitym wnętrzem. Dzięki temu po zrobieniu sałatki nie puszczą zbyt wiele soku - zostanie on w środku. Odpowiednie będą pomidory malinowe odmiany olbrzym, lima, rzymskie oraz śliwkowe, o lekko korzennym smaku, które przy okazji mają też różne kolory - co pięknie wygląda w sałatce.

Sekretnym składnikiem mojej sierpniowej sałatki z pomidorami jest soczysta brzoskwinia. Jej słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do słodkich pomidorów i, podobnie jak ocet balsamiczny, odświeża smak sałatki. Sok, który zostaje z tej sałatki, wycieram kromką chleba lub kawałkiem bułki i zjadam - on również jest pyszny. Talerze po jedzeniu są niemal czyste. Pokruszony ser feta – słony dodatek – podkręca jeszcze bardziej słodycz

pomidorów. Pychota.

 

Sałatka z pomidorów z brzoskwinią - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średnie pomidory malinowe lub bawole serce*
  • 1 duża brzoskwinia (lub 2 mniejsze) 
  • 30-40 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki poszarpanych liści bazylii lub mięty

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i osuszcie pomidory. Pokrójcie je w dużą kostkę. Mniejsze możecie pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Przełóżcie je do miski. 
  2. Brzoskwinię przelejcie wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Usuńcie pestkę i pokrójcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do pomidorów.
  3. Wymieszajcie w miseczce lub w małym słoiczku oliwę z octem balsamicznym, przelejcie do sałatki, wymieszajcie. 
  4. Przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pokruszonym serem. 
  5. Spróbujcie - jeśli sałatka pomidorowa z fetą jest wciąż za mało słona, dosólcie. 
  6. Przed podaniem posypcie ziołami. 

*Możecie je również zastąpić 4 pomidorami lima lub rzymskimi - ważne, by miały mięsiste, „gęste” i zwarte wnętrze. 

Letnie sałatki z pomidorami to tylko jeden z wielu wariantów tego, co ze świeżych warzyw może się pojawić na waszych stołach. Cieszmy się więc sezonem na skarby z ogrodów i sadów, i zajadajmy np. surówkę z młodej marchwi, sałatkę z pora czy inne przysmaki sierpnia.