Przygotowaniu schabu nie jest trudną sztuką, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim wybierajcie mięso, w którym znajdują się żyłki tłuszczu. Będą one nawilżały schab i nadadzą mu kruchości podczas pieczenia. Ten idealnie chudy po wyjęciu z piekarnika będzie dość suchy. Nie jest to jednak jedynym sposobem na soczyste mięso. Możecie sprawić, że będzie idealnie nawilżone i smaczne, korzystając z patentu nadziewania schabu

Co zrobić, żeby schab nie był suchy po upieczeniu?

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy – zastosujcie prosty trik. Jednym ze sposobów, by nadać mu soczystości, jest nadzianie schabu. Stanie się wtedy o wiele smaczniejszy, a przede wszystkim nie będzie twardy

Wystarczy, że długim nożem zrobicie dziurę przez środek kawałka mięsa, a potem upchniecie w nią śliwki lub kawałki boczku. Możecie użyć też moreli, serów, duszonych grzybów lub ulubionych warzyw. Upieczone mięso wieprzowe możecie też ponadziewać czosnkiem, dzięki temu zyska wspaniały aromat.

Inne sposoby na soczysty schab

Innym patentem, który możecie wykorzystać, żeby schab nie był suchy, jest pozostawienie go przed upieczeniem w marynacie na kilka godzin. Podstawą takiej marynaty powinna być oliwa lub woda. Dodajcie do niej sól, kawałki czosnku, ulubione przyprawy.

Żeby zatrzymać wilgoć w schabie, możecie go też krótko obsmażyć na patelni. Wysoka temperatura sprawi, że zewnętrzne pory mięsa zostaną zamknięte, a soki znajdujące się wewnątrz nie wyparują podczas dalszej obróbki cieplnej.