Miękkie, smaczne i obłędnie soczyste mięso to cel każdego kucharza. Czasami jednak pieczenie go w piekarniku kończy się niepowodzeniem i mięso wysusza się, mimo przestrzegania czasu i odpowiedniej temperatury. W czym tkwi sekret smakowitych pieczeni, które rozpływają się w ustach? Prosta czynność sprawi, że wasza potrawa będzie idealna.

Co zrobić, żeby pieczone mięso było soczyste?

Jeśli pieczone mięso wychodzi wam zbyt suche, zamiast miękkie i soczyste – jest na to doskonały patent. Napełnijcie naczynie żaroodporne wodą i włóżcie do piekarnika podczas pieczenia mięsa. Ten zabieg nie pozwoli mu zanadto wyschnąć.

W ten sposób, parująca podczas pieczenia woda, będzie wnikać do przyrządzanej potrawy. W efekcie mięso upiecze się w gorącej parze, dzięki czemu później będzie rozpływać się w ustach. Zostanie odpowiednio nawilżone w trakcie pieczenia, co sprawi, że wyjdzie wyjątkowo delikatne.

Jak należy piec mięso?

Cały sekret tkwi w tym, żeby mięso było soczyste, ale jednocześnie dobrze wypieczone. Czas pieczenia mięsa zależy od jego rodzaju, ilości, użytego naczynia, a także parametrów samego piekarnika.

Patent na to, żeby mięso wyszło naprawdę smaczne, polega na pieczeniu go w dość niskiej temperaturze. Bezpieczny zakres temperatur wynosi 150-180 stopni Celsjusza, w zależności od rodzaju mięsa. Najpierw należy piec je w wyższej temperaturze (pod przykryciem), a następnie w niższej (już bez przykrycia). Przykładowo: 1 kg mięsa piecze się godzinę w 180° C. Im większy jest kawałek mięsa, tym dłużej należy go piec i w niższej temperaturze.