W większości receptur na serniki najważniejszym elementem do przestrzegania jest czas pieczenia. Zdarza się jednak, że przepis trzeba dostosować do naszego sprzętu kuchennego i "wyczuć" swój piekarnik. Warto też przy tym rodzaju wypieku wykorzystać nasz patent na sprawdzenie, czy upieczony sernik wygląda i zachowuje się tak, jak powinien.

Po czym poznać, że sernik jest upieczony?

Całe szczęście jest na to dość prosty sposób. Nasze ciasto jest gotowe, gdy przy poruszeniu formą jego środek lekko drży. To bardzo charakterystyczna cecha, jeśli chodzi o pieczone serniki. Zwłaszcza, kiedy w trakcie pieczenia udało nam się uzyskać pożądany efekt ładnie wyrośniętej, zarumienionej masy serowej.

Kiedy czas pieczenia zbliża się do końca, należy uchylić drzwiczki i sprawnie poruszyć blachę, nie otwierając na oścież piekarnika. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim nasze ciasto, żeby "doszło". Po 10-15 minutach ponownie lekko uchylamy drzwiczki, a następnie (wraz upływem kolejnych 10 minut), w dwóch turach otwieramy je coraz szerzej. Sernik będzie miał czas, aby odpocząć, nabrać idealnej konsystencji i gwarantujemy, że tym sposobem nigdy nie opadnie po upieczeniu. Jeśli więc do tej pory śpieszyło wam się z wyjmowaniem ciasta, po czym spotykała was niemiła niespodzianka w postaci wgłębienia wewnątrz słodkości, już wiecie, jak należy temu zaradzić. 

Jak właściwie przechowywać sernik, żeby długo był świeży?

Sernik najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przestudzeniu. Jest wtedy przyjemnie wilgotny i pachnie twarogiem. Jeśli jednak mamy nadmiar tych słodkości, najlepszych rozwiązaniem będzie przełożenie kawałków do szczelnie zamykanego pojemnika i schowanie go w lodówce lub chłodnym miejscu. Nie ma bowiem nic gorszego niż sucha, pozbawiona typowej soczystości masa serowa, a do niej sflaczały spód.

Dobra wiadomość jest taka, że sernik świetnie znosi mrożenie - wystarczy go pokroić, przełożyć do odpowiednich foremek lub woreczków strunowych i opisać. Wytrzyma w zamrażalniku do 3 miesięcy. Co ważne, mrozić można też sam twaróg na sernik.