Jesienne obiady muszą być rozgrzewające, aromatyczne, a jednocześnie dobrze, jeśli ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zamiast gotować dwudaniowe posiłki, stawiam na rozwiązania potraw jednogarnkowych. Ta wersja zupy to sprawdzony sposób, aby pogodzić wszystkie te zachcianki. Grzyby suszone nadają jej wyjątkowego aromatu, a kasza zagęszcza o wiele lepiej niż zasmażki czy dodatek pieczywa. To wartościowe i sycące danie zjadłam raz w wersji z kuchni polskiej, a kolejny w wersji z kuchni ukraińskiej. Która opcja jest smaczniejsza?

Hrybna juszka – grzybowa u naszych sąsiadów

Kuchnia polska i kuchnia ukraińska mają wiele wspólnego, a ta zupa jest tego najlepszym przykładem. Co wyróżnia obie wersje? Ukraińska hrybna juszka to potrawa typowo świąteczna. Zupa pojawia się na wigilijnym stole, a w jej skład wchodzą zarówno grzyby suszone, jak i świeże. Najlepszym wyborem są prawdziwki. Porcja warzyw i kasza gryczana, a całość gotowana jest na wywarze. W przeciwieństwie do wersji z kuchni polskiej, gdzie bazą jest zakwas na żur. To właśnie największa różnica w przepisie, która wpływa na smak potrawy. Podkarpacka grzybowa z kaszą jest lekko kwaskowata, ale przy tym charakterna i jedyna w swoim rodzaju. A co najważniejsze - tak gęsta, pyszna i treściwa zupa, że aż łyżka staje.

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – przepis

Jeśli znudziła wam się tradycyjna zupa grzybowa, czas na grzybową z kaszą, gotowaną na zakwasie. Opcjonalnie można dodać w trakcie porcję rosołową, ale wyjdzie wtedy nieco tłustsza. Babciny, sprawdzony przepis znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego", a przekazały go mieszkanki Wiązownicy, nieopodal Jarosławia 

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej 
  • 50 g  grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka 
  • nieduży kawałek selera
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalejcie wodą i odstawcie na pół godziny. Warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Grzyby odcedźcie, nie wylewając wody, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na oleju przesmażcie ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, a następnie dorzućcie warzywa. Smażcie 3 minuty na średnim ogniu, raz po raz mieszając. Zalejcie wodą po grzybach, dolejcie resztę wody i wsypcie kaszę. Całość gotujcie, aż kasza zrobi się miękka. Pod koniec dolejcie zakwas na żur - najlepiej partiami, aby dopasować intensywność smaku do własnych kubków smakowych. Przed serwowaniem posolić według uznania.