Wyciskarki wolnoobrotowe skutecznie zastąpiły tradycyjne sokowirówki. To wszystko za sprawą bardziej wydajniejszej pracy, lepszego smaku soków oraz wielu innych czynników. Osobiście preferuję mieszanki, które pozwalają na lepsze rozpoczęcie dnia. Pamiętajcie, że najlepiej nie mieszać owoców i warzyw w jednym soku, gdyż obie te grupy trawimy nieco inaczej. Jedne szybciej, inne zaś nieco wolniej. Inaczej jest z jabłkiem czy cytryną - dodawajcie je tak, by smak soku był dla was przyjemnością. Jak wcześniej wspomniałam, robię obecnie też mus z jabłek, aby upiec ulubioną szarlotkę. Korzystam z tego z wyciskarki, którą obecnie zakupicie w Lidlu, a jest znacznie tańsza niż popularniejsza marka.

Wyciskarka wolnoobrotowa SilverCrest a wyciskarka Kuvings

Wyciskarka wolnoobrotowa SilverCrest świetnie nadaje się do zrobienia soków, które dodadzą wam siły i energii. To także ciekawy patent na smoothie czy też sorbetowe lody bez dodatku cukru. Mroziliście całe truskawki, wiśnie czy maliny? Dzięki niej będziecie mogli wrzucić je do wyciskarki i stworzyć swoje kompozycje lodowe, bez wyrzutów sumienia. Sitko i nasadka do lodów to tylko jedne z atutów. Otwór, dzięki któremu włożycie całe jabłka czy pomarańcze obrane ze skórki, to niewątpliwy plus, jeżeli rano spieszycie się podczas przygotowania ulubionego soku. Teraz jest dostępna w Lidlu w supercenie.

Jak jeden z zadowolonych nabywców wyciskarki wspomina:

Cenowo wg mnie rewelacyjnie, robiłem sok z jabłek, pomarańczy, kiwi, winogron, marchwi, generalnie super. Trzeba pamiętać o dokładnym wymyciu sitek, ale idzie nieźle (przydaje się ta mała szczoteczka w zestawie). U nas w domu pijemy własne soki owocowe i owocowo warzywne. Jesteśmy zadowoleni ;)

Jak zrobić mus z jabłek do szarlotki w wyciskarce wolnoobrotowej?

Nie potrzebujecie do tego specjalnych końcówek, ani dodatkowych funkcji. Należy wiedzieć, że obecnie mamy najlepszy czas na przygotowanie wszelkiej maści jabłeczników czy szarlotek. To teraz sezon na jabłka rozpoczął się na dobre. Niektóre gospodynie przygotowują mus z jabłek na zimę, wekując go do słoików. To także świetna baza do przyrządzenia chutneya z jabłek, gruszek, śliwek i chili z odrobiną octu.

Co sprawi, ze wasz mus z jabłek będzie gęsty? Wybierzcie dość mięsiste jabłka, które będą miały miększy miąższ, mniej zwarty. Dodatkowo skupcie się nad odmianami takimi jak szara reneta lub ligol. Przetestowałam je i z nich wychodzi najlepszy mus, jaki możecie zrobić w wyciskarce. Podczas przecierania jabłek zastosujcie jedną metodę. Pokrójcie jabłka na mniejsze kawałki, aby mogły swobodnie przechodzić przez otwór. Powoli pulpa będzie wychodzić, tworząc delikatną masę. Jeżeli będzie dla was zbyt mokra, połączcie z odrobiną suchej masy - której nie powinno być zbyt dużo.

Po wyciśnięciu pulpy możecie przełożyć ją do garnka i delikatnie podgotować tak, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Tak przyrządzony mus od razu zużyjcie do ulubionej, kruchej szarlotki lub przełóżcie do większych słoików. W przypadku drugiej opcji zawekujcie je wkładając do garnka z wodą, wyłożonego ściereczką.  Po gotowaniu przez 20 minut wyłóżcie na blat do góry dnem i odstawcie do wystudzenia.