Istnieje przynajmniej kilka sposobów na to, jak sprawić, by zupa pomidorowa była jeszcze lepsza niż zwykle. Kilka dodatków jest mocno niestandardowych. Na pewno nie wpadlibyście sami na to, by dodać do garnka suszone owoce. Inne są znane kuchmistrzom w restauracjach i warto skorzystać z ich pomysłów w swojej kuchni.

Czym przyprawić zupę pomidorową? 

W kuchni greckiej do dań z pomidorami często dodaje się mielony cynamon. Ta korzenna i lekko słodka przyprawa podkreśla słodycz pomidorów i wzbogaca ich smak - nie tylko w pomidorówce, ale również w sosach pomidorowych do innych dań: zapiekanek, makaronów i faszerowanych warzyw. 

Innym ciekawym dodatkiem do zupy pomidorowej jest suszona żurawina. Pisaliśmy o tym we wcześniejszym artykule - garść suszonej żurawiny wystarczy wrzucić do zupy pod koniec gotowania i podgotować, by uwolniła słodki i kwaskowaty smak. Owoce podbiją smak zupy podobnie jak cukier, ale zupa jednocześnie zachowa charakterystyczny, delikatny „kwasek”.

Inną doskonałą przyprawą do pomidorów - również z regionu śródziemnomorskiego - jest tahini. Tahini to sos ze zmielonych ziaren sezamu - prażonych lub świeżych. Tahini sprawi, że pomidorówka będzie super kremowa. Pogłębi też jej smak - i będzie on nieco orientalny. Jeśli taki „azjatycki” posmak w pomidorówce wam nie odpowiada, a chcecie dowiedzieć się, jak zagęścić zupę pomidorową bez śmietany, z pomocą przyjdzie wam bardziej „swojski” dodatek. Zwykle dodajecie go łyżkami do sałatek. Tym razem wrzućcie go do zupy. 

Jak zagęścić zupę pomidorową bez śmietany?

Dodatek majonezu spełni rolę śmietany - zupa stanie się kremowa, jak nigdy wcześniej. Wystarczą 2 łyżki tego łagodnego sosu. Dodajcie go pod koniec gotowania zupy - tak, jak zabielacie ją zwykłą śmietaną. Zestawcie zupę z ognia. Wymieszajcie chochelkę gorącej zupy z 2 łyżkami majonezu i wlejcie mieszankę do garnka. Wymieszajcie i nie gotujcie już dłużej. Dzięki temu nie pojawią się grudki. Majonez nie zmieni koloru zupy, ale sprawi, że nabierze ona charakteru i stanie się esencjonalna. Zupa pomidorowa z majonezem będzie zdecydowanie lepsza niż ze śmietaną.