Pomidorowa, zaraz po rosole, to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich zup. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Może jednak smakować jeszcze lepiej, a wszystko za sprawą jednego, dość niecodziennego składnika. Z tej kulinarnej sztuczki korzystają najlepsi kucharze, więc z pewnością nie będziecie rozczarowani. Możliwe, że właśnie ta potrawa stanie się waszym popisowym daniem.

Ten składnik sprawi, że zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza

Niezależnie od tego, w jaki sposób przyrządzacie zupę pomidorową, po dodaniu tego składnika, zyska ona jeszcze lepszy, bardziej wyrazisty aromat. Mowa o ksylitolu, który jest też znany jako cukier brzozowy. Dzięki niemu stanie się ona mniej kwaskowata, nabierze też słodkawego smaku (jednak nie będzie całkiem słodka).

Ksylitol ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier. Nie powinniście jednak dodawać więcej niż dwie łyżki tej substancji na litrowy garnek zupy. W przeciwnym razie możecie popsuć swoją potrawę.

Inne sposoby na wspaniały smak zupy pomidorowej

Żeby wasza zupa pomidorowa smakowała naprawdę wybornie, użyjcie pulpy lub pomidorów z puszki zamiast koncentratu pomidorowego. W sezonie warto z kolei sięgnąć po świeże pomidory – nic innego nie dorówna ich wyjątkowemu aromatowi.

Takie pomidory pokrójcie w kostkę i wymieszajcie w garnku z masłem. Następnie wlejcie wodę i zagotujcie. Dzięki temu zupa stanie się gęstsza i bardziej kremowa, ale za sprawą tłuszczu będzie również bardziej wyrazista w smaku. Pamiętajcie też o przyprawach: majeranek i bazylia sprawdzą się idealnie. Możecie dodać też ziele angielskie i liść laurowy.