Tradycyjna pomidorowa, obok rosołu, ogórkowej czy żurku, najczęściej gości na polskich stołach. W każdym domu może jednak smakować zupełnie inaczej, w zależności od użytych składników i przypraw. Zazwyczaj, szczególnie w zimie, dodaje się do niej koncentrat pomidorowy. Mały trik sprawi jednak, że jej smak będzie znacznie lepszy i intensywny, jeśli użyjecie zamiast niego innych produktów. I nie potrzebujecie do tego wcale świeżych pomidorów ze środka krzaczka. Chodzi o 2 dodatki, które bez problemu dostaniecie w sklepie.

Jak osiągnąć intensywny i głęboki smak zupy pomidorowej?

Pomidorowa będzie smakować naprawdę znakomicie, jeśli dodacie do niej 2 popularne produkty. Chodzi o passatę pomidorową oraz słodką paprykę w proszku, która nada całej potrawie wyrazistości i odrobiny słodyczy. 

Te składniki świetnie sprawdzą się jako zamiennik koncentratu pomidorowego. Oprócz tego możecie też doprawić pomidorówkę innymi przyprawami i ziołami, np. bazylią. Odpowiednie będzie też oregano i odrobina lubczyku.

Co zrobić, żeby zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza?

Składnikiem, który jeszcze bardziej poprawi smak zupy pomidorowej, jest cukier. Przełamuje on naturalną kwaskowatość pomidorów, która jest z kolei wzmacniana przez sól. Musicie dodać od 3 do 6 łyżek cukru (1 płaska łyżka na 1 litr zupy). Równie dobry będzie też zamiennik cukru, np. ksylitol, erytrytol. 

Dobrym sposobem jest też dodanie do niej żurawiny. Słodko-kwaśny owoc będzie doskonale współgrać ze smakiem pomidorów. Wystarczy, że wrzucicie garść żurawiny pod koniec gotowania, a wasza zupa będzie nie tylko pyszna, ale też jeszcze zdrowsza.