Meksykanie, oprócz tego, że lubią jeść na ostro, tłusto i z mięsem, przepadają też za słodkościami. Słodycze również muszą być konkretne. W karnawale rozpieszczają się m.in. słodkimi plackami i kulistymi pączkami. Jedne z nich to bimuelos. Robi się je z mąki, soli i smalcu, a obowiązkowym dodatkiem jest proszek do pieczenia. Meksykańskie pączki to najczęściej kuleczki, które wyglądają z zewnątrz jak nasze pączki serowe (są puszyste i wyrośnięte), ale w przeciwieństwie do naszych tradycyjnych pączków, są też mocno kruche i puste w środku - napowietrzone. Z zewnątrz, dla smaku, obtacza się je w drobnoziarnistym cukrze z cynamonem. Inne meksykańskie pączki to sopaipillas. Robi się je dziecinnie prosto. 

Sopaipillas - co to takiego?

Sopaipillas to smażone na głębokim oleju ciastka znane w całej Ameryce Południowej i w Stanach Zjednoczonych (przy granicy z Meksykiem). Czasami tą nazwą oprócz deseru określa się również chleb. Dmuchane pączki robi się tradycyjnie z zakwaszonego ciasta pszennego, które uzupełnia się masłem lub innym tłuszczem. Są to pączki bez drożdży, które rosną dzięki proszkowi do pieczenia. Ciasto nie zawiera też jajek ani cukru. Dopiero na ostatnim etapie posypuje się je cukrem (drobnoziarnistym czy też cukrem pudrem z cynamonem) lub polewa miodem.

Po wyrobieniu zostawia się je do podrośnięcia (by gluten lepiej się związał), a następnie ciasto jest rozwałkowywane na płasko lub zwijane w arkusz i wykraja się z niego poduszeczki o różnych kształtach. Najczęściej pączki są prostokątne, kwadratowe lub trójkątne (i takie z nami zrobicie). Podczas smażenia nabierają objętości, tworząc pustą kieszonkę w środku. Gdy ciasto po wrzuceniu na olej wypłynie na powierzchnię, trzeba aż do zezłocenia polewać wierzch olejem, przy pomocy łyżki. Zróbcie to z obu stron. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej puszyste.

Trójkątne pączki bez drożdży - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (370 g)
  • 180-190 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 kostki masła (ok. 70 g)

Dodatkowo: olej do smażenia oraz puder z cynamonem do posypania pączków lub miód do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypcie proszek do pieczenia, sól i wymieszajcie. 
  2. Dodajcie masło i rozetrzyjcie palcami masło z mąką. Gdy tłuszcz z mąką się połączy, wlewajcie po trochu gorącą wodę i wyrabiajcie dalej do połączenia składników.
  3. Wyróbcie ciasto przez ok. 5 minut - ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie.
  4. Przykryjcie miską i odstawcie na 20 minut. 
  5. Po upływie tego czasu nagrzejcie tłuszcz do 175 st. C.
  6. Rozdzielcie ciasto na 5 równych części. 4 wstawcie z powrotem pod miskę. 1 część rozwałkujcie na cienki placek i pokrójcie go na 4-8 trójkątów (w zależności od tego, jak duże pączki chcecie). 
  7. Wrzucajcie pączki na rozgrzany olej. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, polewajcie je olejem z zewnątrz - nabierze puszystości i objętości - zróbcie tak z obu stron.
  8. Usmażone z obu stron na złoto pączki osączcie z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
  9. Gdy nieco przestygną, posypcie cukrem pudrem, cukrem z dodatkiem cynamonu lub polejcie miodem.