Kremówka na cieście francuskim

4.48 (167 ocen)

Pyszna i domowa

Składniki:

  • Składniki :

    2 opakowania ciasta francuskiego,
    1,5L mleka,
    150g mąki ziemniaczanej,
    200g cukru,
    8 żółtek,
    250ml śmietany 30%,
    1 opakowanie śmietan-fix,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremówka na cieście francuskim 1. Ciasto francuskie bardzo delikatnie rozwałkuj. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakuj widelcem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. ( ciasto francuskie najlepiej przyciąć do wielkości formy ).

  • 2. Do żółtek wsyp cukier i zmiksuj na puszysta masę. Wlej 1 szklankę mleka i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka lekkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną masę. Cały czas mieszając. Gotuj 2 minuty. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3.
    Śmietanę wraz z śmietan-fixem ubij na sztywna pianę. Do budyniu dodaj porcjami ubita śmietanę miksując na wolnych obrotach.

  • 4. Jeden kawałek ciasta francuskiego włóż do formy. Wlej masę budyniową i połóż drugi kawałek ciasta francuskiego. Włóż do lodówki na 3 godziny. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować