Kremówka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie bardzo delikatnie rozwałkuj. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakuj widelcem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. ( ciasto francuskie najlepiej przyciąć do wielkości formy ).
2.Do żółtek wsyp cukier i zmiksuj na puszysta masę. Wlej 1 szklankę mleka i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka lekkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną masę. Cały czas mieszając. Gotuj 2 minuty. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.
3.
Śmietanę wraz z śmietan-fixem ubij na sztywna pianę. Do budyniu dodaj porcjami ubita śmietanę miksując na wolnych obrotach.
4.Jeden kawałek ciasta francuskiego włóż do formy. Wlej masę budyniową i połóż drugi kawałek ciasta francuskiego. Włóż do lodówki na 3 godziny. Posyp cukrem pudrem.
Komentarze