Marzycie o chrupiącej, ale nie twardej jak kamień panierce? Wystarczy, że dodacie do niej szczyptę popularnego składnika z kuchennej szafki. Wypróbujcie ten trik, a będziecie zachwyceni!

Co zrobić, żeby panierka była chrupiąca?

Aby panierka zawsze wychodziła idealnie, wystarczy dodać do niej sodę oczyszczoną. Choć może brzmieć to dziwnie, dzięki dodatkowi sody, skorupka nie będzie twarda i zbita, a stanie się puszysta i chrupiąca. Wszystko dlatego, że soda ma odczyn zasadowy i podnosi poziom PH produktów oraz rozbija w nich wiązania peptydowe. Dzięki temu panierka z jej dodatkiem szybciej zbrązowieje i stanie się bardziej chrupiąca. 

Jak zrobić panierkę z sodą?

Przepisy na panierkę mnożą się w sieci i książkach kucharskich. Choć większość z nas decyduje się na klasykę w postaci jajka i bułki tartej, warto urozmaicać tę podstawową recepturę. Możemy zamiast jajka dodać mleko, maślankę lub jogurt, a bułkę zastąpić płatkami kukurydzianymi, owsianymi lub zmielonymi orzechami. Niezależnie od tego, który wariant wybierzemy, warto dodać do niego szczyptę sody. Ile należy jej dodać i kiedy to zrobić? Małą szczyptę sody dodajemy do bułki tartej lub jej zamiennika, a resztę przygotowujemy jak zwykle. 

Czy soda w panierce jest zdrowa? 

W tym przypadku, jak w wielu innych kwestiach - wszystko zależy od dawki. Niewielkie ilości sody nie szkodzą zdrowiu, jednak jej nadmiar w diecie może skutkować problemami żołądkowymi. Właśnie dlatego niezwykle ważne, aby dodawać jej do panierki możliwie jak najmniej.

Wielu zapyta też pewnie, czy zamiast sody można użyć proszku do pieczenia? Niestety nie. Choć dwa te produkty mają podobne zastosowanie, w tym przypadku proszek do pieczenia nie zastąpi sody, gdyż działa ona od niego prawie czterokrotnie mocniej. Oznacza to, że proszku musielibyśmy użyć bardzo dużo, a tego nie chcemy w naszym daniu.