Domowy rosół to prawdziwy przysmak. Długo gotowany wywar ma w sobie też mnóstwo dobroczynnych składników. Do tego jest rozgrzewający, idealny na przeziębienie, ale też aromatyczny i uwielbiany niemal przez wszystkich. Świetnie sprawdza się też jako baza do różnych zup: pomidorowej, cebulowej, gulaszowej oraz krupniku. Poza smakiem bardzo ważne jest, żeby bulion wyszedł klarowny i bez szumowin, które psują cały efekt. Jest na to sprawdzony patent – przekonajcie się sami.

Jak pozbyć się szumowin z rosołu?

Zazwyczaj, żeby pozbyć się szumowin z tej zupy – stosuje się najpopularniejszą metodę, która polega na wybraniu ich łyżką. Jest jednak znacznie szybszy, ale też prostszy trik. Wystarczy, że je posolicie. Choć brzmi dziwnie, to naprawdę działa.

Pianka, która zbiera się na rosole to białko z mięsa. Po użyciu soli – opadnie na dno, dzięki czemu w zupie pozostaną wszystkie wartości odżywcze, a smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny.

Inne metody na szumowiny w rosole

Kolejny sposób na pozbycie się nieefektownej pianki z rosołu to porządne wymoczenie mięsa w wodzie jeszcze przed jego gotowaniem. Dzięki temu wyjdzie on niezwykle przejrzysty. Pamiętajcie również, żeby nie wkładać do wywaru zamrożonego mięsa – w ten sposób zapobiegniecie powstawaniu nadmiernej ilości szumowin.

Dobrym patentem jest także wlanie szklanki zimnej wody do gorące zupy – wtedy jej temperatura obniży się, a to sprawi, że odzyska ona swoją klarowność. Możecie również wlać do rosołu 1-2 białka jaja kurzego. Podczas ścinania się doskonale wchłonie tłuszcz. Po kilku chwilach zdejmijcie je z powierzchni bulionu.