Jeśli zawsze zaczynacie dzień od kanapki lub jajka, koniecznie spróbujcie przerzucić się na owsiankę. Takie śniadanie to prawdziwy skarb dla organizmu, więc jeśli jeszcze nie znacie jego niesamowitej mocy, koniecznie to przetestujcie. Efekty zobaczycie już kolejnego dnia, a wtedy prawdopodobnie już na stałe wprowadzicie owsiankę do codziennego menu.

Właściwości płatków owsianych

Płatki owsiane to prawdziwa skarbnica zdrowia, gdyż znajdziemy w nich mnóstwo błonnika i cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w płatkach kryje się cały wachlarz witamin: A, E, K oraz tych z grupy B, a także minerałów, takich jak magnez, żelazo, wapń, cynki i fosfor. Wszystkie te dobroczynne składniki sprawiają, że przygotowana z nich owsianka jest zbawienna dla naszego zdrowia.

Codzienne jedzenie owsianki - efekty

Kumulacja wszystkich tych cennych wartości wpływa zarówno na zdrowie, urodę, jak i samopoczucie. Codzienne jedzenie owsianki pomaga więc nie tylko uporać się z wieloma uciążliwymi dolegliwościami, ale i chroni przed wystąpieniem nowych. Na co jest dobra owsianka? Lista korzyści jest bardzo długa:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii,
  • opóźnia procesy starzenia się,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu,
  • chroni jelita przed infekcjami i ułatwia wypróżnianie,
  • działa przeciwzapalnie,
  • redukuje stres,
  • chroni przed chorobami serca,
  • dodaje energii,
  • reguluje łaknienie i wspomaga odchudzanie,
  • poprawia kondycję skóry.

Jak zrobić owsiankę, aby miała jak najwięcej wartości?

Jeśli chcemy wykorzystać w pełni wszystkie cenne moce owsianki, musimy ją jednak odpowiednio przygotować. Okazuje się bowiem, że wiele przepisów przygotowywanych jest na bazie błyskawicznych płatków owsianych, a to najgorszy możliwy wybór. Pamiętajmy więc, aby zawsze używać płatków górskich lub zwykłych, które są najmniej przetworzone.

Ważne też, aby nie przeciągać czasu gotowania owsianki, gdyż zbyt długa obróbka termiczna podnosi jej indeks glikemiczny. Musimy więc starać się jak najkrócej podgrzewać płatki, a nawet jeść je na zimno, w postaci owsianki nocnej. Ten przepis cieszy się coraz większą popularnością, bo robi się go banalnie łatwo i można go przygotować wieczór wcześniej. Chodzi o to, aby surowe płatki zalać nabiałem lub napojem roślinnym, wrzucić ulubione dodatki, a następnie wszystko wymieszać i włożyć do lodówki. W ciągu nocy płatki napęcznieją i przejdą wszystkimi smakami, więc rano będziemy mogli cieszyć się idealnie gęstą i kremową owsianką.