Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i sycący zupa z kilku prostych składników.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych cebul - ja używam cebuli białej
    2 ząbki czosnku
    10 dag masła
    2 l bulionu najlepiej wołowego
    50 ml wytrawnego wina czerwonego
    1 łyżeczka tymianku
    Sól, pieprz do smaku

    Kilka kromek bagietki
    Kilka plasterków żółtego sera
    Oliwa z oliwek
    Zioła np. Prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, masło rozgrzać w garnku dać cebulę i dusić na wolnym ogniu aż cebula zacznie się karmelizować dodać posiekany na drobno czosnek. Podlać winem i nadal dusić. Dodać bulion i chwilę gotować, dodać tymianek doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Kromki bagietki skropić oliwą z oliwek posypać ziołami i spięć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
  • 3. Zupę nałożyć do kokilek lub miseczek ułożyć na blaszce. Na wierzch każdej zupy ułożyć grzankę i nakryć plasterkiem żółtego sera. Zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować