Rozgrzewająca i sycący zupa z kilku prostych składników.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 dużych cebul - ja używam cebuli białej
2 ząbki czosnku
10 dag masła
2 l bulionu najlepiej wołowego
50 ml wytrawnego wina czerwonego
1 łyżeczka tymianku
Sól, pieprz do smaku
Kilka kromek bagietki
Kilka plasterków żółtego sera
Oliwa z oliwek
Zioła np. Prowansalskie
Francuska zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, masło rozgrzać w garnku dać cebulę i dusić na wolnym ogniu aż cebula zacznie się karmelizować dodać posiekany na drobno czosnek. Podlać winem i nadal dusić. Dodać bulion i chwilę gotować, dodać tymianek doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Kromki bagietki skropić oliwą z oliwek posypać ziołami i spięć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
3.Zupę nałożyć do kokilek lub miseczek ułożyć na blaszce. Na wierzch każdej zupy ułożyć grzankę i nakryć plasterkiem żółtego sera. Zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego.
Komentarze