Miodowe sezamki ze słonecznikiem wg. Pawła Małeckiego

4.5 (181 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne sezamki z miodem przygotowałam z przepisu Pawła Małeckiego. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, zastępując amarantus naszym polskim siemieniem lnianym. Sezamki wyszły bardzo smaczne, lekko ciągnące w środku i o wspaniałym miodowym aromacie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
    30 ml wody
    80 g miodu np. wielokwiatowego
    200 g ziaren sezamu, uprażonych na złoty kolor
    50 g ziaren słonecznika, uprażonych w piekarniku
    30 g nasion siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Miodowe sezamki ze słonecznikiem wg. pawła małeckiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Cukier gotujemy z wodą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy miód i dalej gotujemy ok. 1 min często mieszając. Gdy mieszanka będzie miała złoty kolor, dodajemy uprażony sezam, słonecznik i siemię lniane. Wszystko mieszamy i przelewamy na papier do pieczenia. Masę równamy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia, równo rozwałkowujemy i odstawiamy na chwilę. Gdy lekko ostygnie usuwamy papier i kroimy ostrym nożem w dowolne kształty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować