Prowadzę bloga kulinarno-literackiego. Udowadniam, że można połączyć w jedną pasję miłość do literatury i smykałkę do gotowania. Zapraszam do Gospody Potłuczonej Literatki http://gospodaliteracka.wordpress.com/
Mój tort na każdą okazję! Jest prosty w wykonaniu i ma uniwersalny smak - każdy lubi połączenie bitej śmietany i truskawek! Idealny na kinderbal i na imieniny cioci ;-)
To ciasto nie może się nie udać! Przepis na kruche ciasto jest w mojej rodzinie od pokoleń, ulepszane i poprawiane - dziś jest idealne i zawsze się udaje. Do tego wystarczy dodać kilka jabłek i ugotować budyń! Ciasto efektowne i bardzo smaczne!
Pomelo to owoc pełen wit. C! Zawiera również wit. B1, B2, żelazo, białko, beta karoten i sporą dawkę wapnia. Dodam, że jest świetny dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę – wspomaga odchudzanie! A - mimo, że to cytrus - polecany jest osobom z wrzodami, refluksem, zgagą! Dodałam go do surówki!
Kasza jaglana jest niewątpliwie królową kasz, a łosoś - niewątpliwie królem ryb! Z takiego połączenia - książęce danie. Jedno z moich ulubionych dań, kiedy spodziewam się gości. Jest szybkie, ale bardzo efektowne. Można je podać na różne sposoby - z ostrą surówką, sosem jogurtowym...
Piernik w sam raz dla miłośników wilgotnych, aromatycznych i bardzo czekoladowych pierników! Polecam! Ciasto robi się błyskawicznie, ale... tak samo błyskawicznie znika!
Przepis na te serniczki wypatrzyłam gdzieś w gazecie, udoskonaliłam. Teraz - zimą - podaję rodzince jako wspomnienie lata. Niesamowity zapach malin (nawet mrożonych) i wanilinowego serka! Polecam jeszcze ciepłe!
Goście u bram, a my nie mamy się czym popisać? Taka tarta zawsze się uda! Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, ulubione warzywa (może także mięsko) i jajka, a jeśli wszystko posypiemy startym parmezanem – to już rozpusta na całego ;-) Zapraszam na tartę z brokułami na cieście francuskim!