CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY PIERNIK BŁYSKAWICZNY

  • wyświetlono: 877 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piernik w sam raz dla miłośników wilgotnych, aromatycznych i bardzo czekoladowych pierników! Polecam! Ciasto robi się błyskawicznie, ale... tak samo błyskawicznie znika!

Potłuczona Literatka
  • 75min

Składniki

Ciasto
•200 g margaryny (4/5 kostki)
•2 łyki miodu
•3/4 szklanki cukru
•2 łyżki przyprawy do piernika
•2 łyżki startej skórki pomarańczowej
•2-3 łyżki ulubionego dżemu
•2 szklanki mąki pszennej tortowej
•2 łyżki kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki sody
•3 jajka
•3-4 kostki czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
•garść bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy)
Polewa
•1 łyżka masła
•pozostała część czekolady
•4 łyżki śmietany kremówki
ewentualnie pokrojone dowolne orzechy do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY PIERNIK BŁYSKAWICZNY

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    - w miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę;
    - w garnku rozpuszczamy margarynę, miód, przyprawę do piernika (nie gotujemy, lekko tylko podgrzewamy), jak przestygnie – dodajemy dżem i dokładnie mieszamy;
    - w misce miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Jeśli ciasto robi się zbyt gęste – dodajemy przestudzoną zawartość garnka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze ok. 4 łyżki oleju słonecznikowego, otartą skórkę pomarańczy i bakalie z pokrojoną drobno czekoladą. Wylewamy na blaszkę keksówkę (26 cm x 12 cm) i pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.
    Przygotowujemy polewę:
    Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, uważając, by nie zagotować (najlepiej lekko podgrzewać). Polewamy upieczony, zimny piernik. Można posypać orzechami, migdałami etc.

Porady

1.Dżem powinien być gęsty, pełen owoców, nie może to być dżem – galaretka (bo z galaretki zrobi się woda i zakalec gotowy!). Polecam dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy, lub jabłka smażone.
2.Piernik można podać posypany cukrem pudrem po prostu. Pięknie wygląda również polany czekoladą i przyozdobiony plastrem pomarańczy.
3.Nie polecam używania skórki pomarańczowej z torebki – żadna nie da nam tyle aromatu, co świeżo otarta! Należy pamiętać, żeby sparzyć owoc wrzątkiem (wystarczy polać), i oczywiście trzeba uważać, żeby nie zetrzeć białych błon – bo będzie gorzko!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

mięciutki piernik czekoladowy

Dodane przez: Alex M

Mięciutki piernik czekoladowy

Nie przepadam za piernikiem staropolskim....

Pyszne pierniczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe pierniczki

Te pierniczki najlepsze są na drugi...

image-24rklb8

Dodane przez: anula-d

Pierniczki ze skórką pomarańczową

można je zrobić dużo wcześniej

Najprostszy piernik z masą pomarańczową

Dodane przez: Mienta

Najprostszy piernik z masą pomarańczową

Ten puszysty piernik jest z pewnością...

sernik łaciaty

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik łaciaty czekoladowo-pomarańczowy

Smak ciasta czekoladowego świetnie...

Sernik z pierniczkami

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik z czekoladowymi pierniczkami

Pyszny delikatny sernik z niespodzianką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE