Zupę rybną jadłam kiedyś w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam spróbować swoich sił.Powiem krótko jest przepyszna :)
Składniki:
2 l. wody
2 duże filety z Morszczuka ( 660 g.)
100 g. fasolki szparagowej mrożonej
2 marchewki
1 pietruszka
1 por biała część
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
2 listki laurowe
1 czubata łyżeczka chili
sól , pieprz
Zupa rybna na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyszczamy , myjemy . Pora kroimy w cienkie pół plasterki , marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach , na patelni rozgrzewamy masło -podsmażamy warzywa .
Przekładamy do garnka łącznie fasolką szparagową i liśćmi laurowymi -zalewamy wodą , gotujemy 30 min na wolnym ogniu.
2.W tym czasie rybę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym kroimy w dość dużą kostkę 4-5 cm , dodajemy do garnka , gotujemy kolejne 15 min.
3.Żółtka ucieramy aż staną się puszyste , mieszamy ze śmietaną , przelewamy do zupy energicznie mieszając - gotujemy razem ok 5 min.
Komentarze