Lekko kwaśna dzięki ogórkom , delikatna dzięki cukinii ,syta i rozgrzewająca zupa.
Składniki:
(Na 3l.garnek)
1,5-2l. rosołu lub bulionu brobiowego
4 średnie ogórki kiszone+woda w ktorej się kisiły
1 mała cukinia
4 srednie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
250ml.śmietany 18%
sól,pieprz
Zupa ogórkowo-cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać ,umyć ,osuszyć ,pomijając ogórki kiszone.
Marchew ,pietruszkę oraz ogórki z cukinią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę.
2.Warzywa przełożyć do garnka zalać rosołem/bulionem gotować do miękkości.
.
3.Chwilkę przed końcem gotowanie śmietanę wymieszać z wodą z ogórków kiszonych oraz chochlą wywaru z zupy-przelać do garnka ,wymieszać.
Komentarze