1.Żeberka myję dokładnie, dzielę na porcje i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu zbierając szumy kiedy te się zbiorą.
2.W międzyczasie obieram warzywa, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka z mięsem po ok 45 min gotowania.
3.Dodaję przyprawy i gotuję aż warzywa zmiękną. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki, boczek w plastry i podsmażam aż boczek się zrumieni. Całość przelewam wraz z tłuszczem do garnka z zupą.
4.Fasolę odcedzam i również dodaję do zupy. Gotuję na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i rozrobioną w wodzie mąkę.
5.Gotuję ok 5 min aż mąka się przegotuje. Przed podaniem posypuję raz jeszcze majerankiem.
Porady
Zupę można przygotować z fasoli kupionej na kilogramy (niekoniecznie z puszki) jednak należy pamiętać by dzień wcześniej namoczyć ją w wodzie.
Komentarze