ZUPA FASOLOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pożywna zupa, idealna na chłodne dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5-2 l wody
    1 puszka białej fasoli
    3 ziemniaki
    1 marchew
    1 pietruszka (korzeń)
    ok 15 dag boczku wędzonego parzonego
    żeberko wieprzowe - 4-5 kostek
    1,5 łyżki mąki
    1 cebula
    majeranek, sól, pieprz w kulkach, liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myję dokładnie, dzielę na porcje i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu zbierając szumy kiedy te się zbiorą.
  • 2. W międzyczasie obieram warzywa, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka z mięsem po ok 45 min gotowania.
  • 3. Dodaję przyprawy i gotuję aż warzywa zmiękną. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki, boczek w plastry i podsmażam aż boczek się zrumieni. Całość przelewam wraz z tłuszczem do garnka z zupą.
  • 4. Fasolę odcedzam i również dodaję do zupy. Gotuję na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i rozrobioną w wodzie mąkę.
  • 5. Gotuję ok 5 min aż mąka się przegotuje. Przed podaniem posypuję raz jeszcze majerankiem.

Porady

Zupę można przygotować z fasoli kupionej na kilogramy (niekoniecznie z puszki) jednak należy pamiętać by dzień wcześniej namoczyć ją w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Fasola jaś Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować