pół kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 udka z kurczaka
po jednej papryce- czerwonej,żółtej i zielonej
4 pomidory (dość spore) ewentualnie pomidory w puszce
puszka kukurydzy
2 marchewki
puszka czerwonej fasoli
kilka pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
szczypta chilli w proszku
sól
pieprz
łyżka słodkiej papryki w proszku
3 łyżki przecieru pomidorowego
Zupa a'la meksykana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek i marchewki zrobić tradycyjny wywar rosołowy. Po ugotowaniu wyjąc mięso i oddzielić od kości a marchewki pokroić w talarki. Wrzucić do wywaru. Cebulę posiekać i podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami.
2.Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, paprykę również w kostkę. Lekko posolić i dusić do miękkości. Dodać do smażonych pieczarek. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i wszystkie te składniki dodać do wywaru.
3.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć mielone mięso i wycisnąć czosnek, dodać przecier pomidorowy,odrobinę soli,pieprz do smaku,chilli i słodką paprykę. Gdy mięso będzie już usmażone również dodać do wywaru. Całość podlać jeszcze odrobiną wody(jeżeli jest taka konieczność) i chwilę dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.
Porady
Zupę można podprawić mąką kukurydzianą,ale i tak jest wystarczająco gęsta i pożywna.
Pieczarki można pominąć. Dodatkowo można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony w przyprawie meksykańskiej
Komentarze