Ziemniaki po ukraińsku

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od rodowitej Ukrainki która tak jak ja pomagała w kuchni przy przygotowywaniu wiejskiego wesela

  • 30 min

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków
    5 średnich cebul
    1,5 pętka cienkiej kiełbasy
    kawałek masełka
    6 łyżek koperku najlepiej świeżego lub mrożonego
    3,4 szklanki słodkiej śmietany
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Ziemniaki po ukraińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo
    Cebule oraz kiełbasę kroimy w pól krążki.W miedzy czasie gotowania się ziemniaków na masełku zaczynamy smażyć cebulę, gdy cebula jest miękka dodajemy kiełbasę wsypujemy koperek oraz przyprawę do ziemniaków.Dusimy chwile pod przykryciem. Wlewamy słodką śmietankę, mieszamy, .Gdy śmietanka się gotuje wlewamy do odcedzonych
    ziemniaków i wszystko razem łączymy.

Porady

ziemniaki ukraińskie podajemy z surówka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować