Ziemniaczane babeczki z wędzoną rybą, boczkiem i serami

0 (0 ocen)

Osobiście uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, tym razem zrobiłam z nich zapiekanki w kształcie babeczek, w sam raz na sytą i pyszną przekąskę i gwarantuję, że posmakują nie tylko domownikom ale i gościom :)

Składniki:

  • 6 - 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
    • 4 mniejsze, ugotowane na półtwardo ziemniaki w lekko osolonej wodzie
    • przyprawa do ziemniaków, odrobina oleju do spryskania
    • 200g ryby wędzonej, raczej tłustej, najlepiej łosoś lub halibut
    • 3 sery : po trochu, ok 1 łyżki, pocięte w małą kostkę: mozzarella, ser pleśniowy i na wierzch tarty parmezan
    • świeżo mielony pieprz ( nie dodawać już soli)
    • dowolna sałata do wyłożenia półmiska, u mnie roszponka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczane babeczki z wędzoną rybą, boczkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ply536 1. Foremki w kształcie babeczek o średnicy 11 - 12 cm wyłożyć plasterkami boczku, na dnie umieścić grubsze krążki z ugotowanych ziemniaków, posypać przyprawą.
    Pozostałość z ziemniaków pokroić w drobną kostkę, spryskać olejem i wymieszać z przyprawą do ziemniaków.
    Do foremek nakładać po kolei kostkę ziemniaczaną, pokrojone sery, małe kawałki ryby, wierzch posypać tartym parmezanem.
  • image-1minsl4 2. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 - 20 minut, aż do ładnego zrumienienia się boczku.
  • image-1vwr21j 3. Gotowe ułożyć na liściach sałaty...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować