Zapiekanka z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w grube plastry i ugotować w osolonej wodzie około 10-15 min,odcedzić,odparować.
2.Pieczarki umyć,pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać olej,wsypać pieczarki,skropić 1 łyżeczką soku z cytryny i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać cebulę pokrojoną w plasterki,przyprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym,bazylią i smażyć do całkowitego odparowania wody i lekkiego zrumienienia pieczarek.
3.
Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,przyprawić solą ziołową,przyprawą do kurczaka i pieprzem.Na patelni rozgrzać olej,zrumienić mięso do czasu odparowania wody,zdjąć z patelni.
4.
Seler obrać obieraczką do warzyw,umyć i pokroić w kawałki,wsypać na tłuszcz ze smażenia mięsa i smażyć do czasu jego zeszklenia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka,wlać łyżeczkę soku z cytryny,podlać 2 łyżkami gorącej wody i dusić do czasu jej odparowania.
5.Naczynie żaroodporne wyłożyć ziemniakami,nałożyć na nich kawałki filetu.
6.Na warstwie tej położyć seler naciowy razem z tłuszczem z smażenia
7.Wyłożyć pieczarki.
8.Całość przykryć podwójnie plastrami sera.
9. Piekarnik nagrzać do 190C,wstawić naczynie z zapiekanką i zapiekać 15-20 min.
Komentarze