½ opakowania makaronu kolorowe świderki
30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 opakowania serka Hochland plastry
½ czerwonej papryki pokrojona w paski
1 duży pomidor obrany ze skórki pokrojony w plastry
1 słoik sosu bolońskiego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
Vegeta / pieprz.
Sos beszamelowy:
70 g masła
100 ml mleka
65 g mąki
Zapiekanka makaronowa z serkami hochland - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucam do osolonej i gotującej się wody i włączam grzanie. Zostawiam go tak pod przykryciem ok 7 - 10 min.
Mięso mielone doprawiam przyprawa do mielonego, wbijam dwa jajka i wyrabiam. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebule zapiekam na złoty kolor, następnie dodaje mięso mielone i zapiekam
2.W naczyniu żaroodpornym układam na dół 1/3 odcedzonego makaronu na to układam plastry serka Hochland na to daje ½ mięsa mielonego zalewam ½ sosu bolońskiego. Dajemy kolejną warstwę makaronu ( 1/3 ) na to plastry serka Hochland na serki daje mięso mielone i ostatnią część sosu bolońskiego i układam kolejne plastry serka Hochland. Daje pozostałą część makaronu i na górze układam pokrojone plastry pomidora i paski papryki czerwonej. Na to 2 łyżki ketchupu pikantnego rozprowadzam na górze i posypuje posiekaną bazylią i posiekanymi ząbkami czosnku.
3.Na samą górę robię sos beszamelowy: masło, mleko i mąkę zagotować. Gotowy sos beszamelowy wylewam na zapiekankę makaronową i wkład do nagrzanego piekarnika włączam termoobieg i zapiekam ok 15 min w temp.180 st .
4.Zapiekam pod przykryciem. Na sam koniec włączam funkcje przypiekanie ok 10 min i zdejmuje przykrycie.
Komentarze