Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi

4.5 (144 ocen)

  • 15 min

Autorski przepis mój i mojej pierwszej miłości :) Uwielbialiśmy razem gotować i ta zapiekanka wyszła nam wybitnie.Mimo, że już długo nie jesteśmy razem przygotowanie zawsze przywołuje miłe wspomnieni.

  • 15 min

Składniki:

  • makaron (najlepiej świderki), 30 dag szynki konserwowej, brokuł, 2 opakowania serków topionych, 20 dag pieczarek, 1 cebula, 300 ml buliony, 200 ml śmietany 12 %, 2 łyżeczki mąki pszennej, czosnek, oregano, pieprz , sól
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i brokuł gotujemy (oczywiście osobno).
    Pokrojoną szynkę, pieczarki, cebulę podsmażamy.
    Dodajemy ugotowany brokuł, czosnek, przyprawy.
    Bulion mieszamy ze śmietaną i mąką i zalewamy podpieczone składniki czekając, aż wszystko się połączy i zgęstnieje.
    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ugotowanego makarony, zalewamy połową przygotowanych składników. Układamy na górze serki topione. Czynnośc powtarzamy (znów makaron, na to składniki i serki).
    Zapiekamy ok. 10 minut (serki muszą się stopić i zarumienić).

Porady

Najlepiej smakują serki topione z dodatkiem szynki. Co do bulionu preferuję warzywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować