Żądło osy

4.5 (143 ocen)

Zarówno nazwa jak i smak intrygują!

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki,
    pół op. proszku do pieczenia,
    125 g cukru,
    1 op. cukru waniliowego,
    2 jajka,
    125 g schłodzonego masła
    na wierzch:
    250 g ciasta francuskiego (głęboko mrożonego),
    500 g konfitury morelowej,
    1 kg moreli,
    250 g masła,
    250 g posiekanych migdałów,
    2 łyżki miodu,
    2 jajka,
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Żądło osy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ciasto francuskie rozmrozić. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. i wsypać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia dodać cukier, cukier waniliowy, jajka. Przygotować gęstą masę, wsypując część mąki. Na wierzchu ułożyć kawałki schłodzonego masła i posypać niewielką ilością mąki. Zagnieść szybko ciasto, zaczynając od środka. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto i rozłożyć na blasze. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować konfiturą.
  • 2. Morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki, ułożyć na cieście. Rozwinąć rozmrożone ciasto francuskie i ułożyć na wierzchu. Masło i cukier rozgrzać w garnku, dodać migdały i miód, krótko gotować. Zdjąć z palnika i trochę ostudzić. Jajka wymieszać z mlekiem, masę rozprowadzić na cieście francuskim. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować