na ciasto:
250 g mąki,
pół op. proszku do pieczenia,
125 g cukru,
1 op. cukru waniliowego,
2 jajka,
125 g schłodzonego masła
na wierzch:
250 g ciasta francuskiego (głęboko mrożonego),
500 g konfitury morelowej,
1 kg moreli,
250 g masła,
250 g posiekanych migdałów,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
2 łyżki mleka
1.Ciasto: ciasto francuskie rozmrozić. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. i wsypać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia dodać cukier, cukier waniliowy, jajka. Przygotować gęstą masę, wsypując część mąki. Na wierzchu ułożyć kawałki schłodzonego masła i posypać niewielką ilością mąki. Zagnieść szybko ciasto, zaczynając od środka. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto i rozłożyć na blasze. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować konfiturą.
2.Morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki, ułożyć na cieście. Rozwinąć rozmrożone ciasto francuskie i ułożyć na wierzchu. Masło i cukier rozgrzać w garnku, dodać migdały i miód, krótko gotować. Zdjąć z palnika i trochę ostudzić. Jajka wymieszać z mlekiem, masę rozprowadzić na cieście francuskim. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze