Wodne rogaliki

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Oryginalne i smaczne drożdżowe rogaliki ze starego i sprawdzonego przepisu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    10 dag masła
    szczypta soli

    25 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki śmietany

    konfitura śliwkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Wodne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru i śmietany wyrabiamy rozczyn i czekamy aż urośnie.
  • 2. Z pozostałych składników połączonych z wcześniej przygotowanym rozczynem wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i moczymy ją w zimnej wodzie, do czasu aż wypłynie.
  • 3. Kulę dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy w okrągły placek, kroimy na 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy w stronę wierzchołka, formujemy rogalika. Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 min.

Porady

Jeśli po wyjęciu z wody ciasto jest lepkie, to aby łatwiej je rozwałkować podsypujemy je niewielką ilością mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować