Włoska domowa pizza

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mmmm.. kto z nas nie lubi pizzy? Najlepsze są takie na zamówienie jeszcze ciepłe niż zamrożone ze sklepu..Mylę się? Raczej nie :) Napewno nie jedna osoba z Was probowała robić pizze na własną rękę w domu i nie zawsze wychodziła tak jakbyście chcieli...Teraz Wam wyjdzie! obiecuję !!!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody (nie zimnej i nie wrzącej by droźdze się nie zaparzyły)
    20 dag drożdzy świeżych
    pół łyżeczki soli
    1,5-2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( może być również oliwa z oliwek )
    Szczypta cukru

    Składniki:
    Przecier pomidorowy, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie lub oregano, ser mozzarella, ser żółty (lubie mieszać te opcje), pieczarki, salami, boczek lub szynka ( zależy co mam w lodówce ) a także cebula, czosnek i ewentualnie pomidory Pod koniec pieczenia dodaje natke pietruszki..
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Włoska domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :
    Do naczynia wsypujemy 4 szklanki mąki. Następnie dodajemy suche składniki tj np. sól i inne przyprawy. Potem dodajemy olej. Na koniec do innego naczynia wlewamy ciepła wodę, szczypte cukru i wrzucamy drożdże.. Po roztopieniu wlewamy wszystko do naczynia z mąką i ugniatamy na nasze ciasto.(Ja osobiście dorzucam do ciasta przypraw tj. przyprawa do pizzy, odrobina pieprzu oraz bazylii i oregano ale to kwestia gustu.
    Bez przypraw też ciasto jest bardzo smaczne..) Po ugnieceniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi być długo ugniatane ponieważ więcej powietrza wchłonie i będzie delikatniejsze więc nie oszczędzajcie na tym czasu).Odstawiamy ciasto na godzinę, a następnie wałkujemy lub ręcznie tworzymy okrąg z ciasta.
  • 2. A co do sosu..
    Pomidory z puszki dodaje do garnuszka, gotuje je by odparowała z nich woda.. dodaje suche produkty czosnek, bazylie i oregano.. gdy pomidory odparują z wody dodaje odrobiny oliwy z oliwek. Potem blenduję i na tym kończy się moja praca :) Jeżeli nie macie niektórych składników to proszę się nie załamywać.. Zwykły przecier lub koncentrat jak napisałam powyżej również dobrze się sprawdzi.. oczywiście nie będzie to to samo ale piękno tkwi w prostocie jak już sami wiecie ;)

Porady

Mój mały sekret... widzicie to zrumieniałe ciasto na końcach? myślicie, że samo tak się zrobiło po pieczeniu? ależ skąd .. wysmarowałam je również sosem do pizzy .. bo nigdy nie wyjdzie tak efektowne jak z prawdziwej pizzerii.... Także pamiętajcie.. domowa pizza powinna być wysmarowana w całości.. i nie słuchajcie innych , którzy mówią, że tak nie powinno być.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować