1 kg sera na sernik
150 g musu z marakui
1 jogurt naturalny
1 cukier waniliowy
1 łyżka młodego jęczmienia
5 łyżek żelatyny
1 galaretka
biszkopty okrągłe lub podłużne
Wiosenny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Żelatyną wsypać do dwóch szklanek i zalać do połowy wodą, żeby spęczniała. Ser podzielić na pół. Jedną część zmiksować z musem z marakui (lub dowolnymi owocami :)). Połowę żelatyny rozpuścić i wystudzoną zmiksować z serem.
2.Do sernika użyłam silikonowej tortownicy z szklanym dnem o średnicy 26 cm.
Masę wlać do tortownicy i rozłożyć biszkopty, u mnie podłużne. Wstawić do lodówki aż masa zacznie tężeć, na około pół godziny.
3.Drugą część żelatyny rozpuścić i wystudzić. Drugą połowę sera zmiksować z jogurtem, cukrem waniliowym i jęczmieniem, a końcu połączyć z żelatyną. Zieloną masę wylać na stężałą masę serową i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie zalać tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze