Wiosenny sernik na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik na zimno z młodym jęczmieniem :)

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
    150 g musu z marakui
    1 jogurt naturalny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka młodego jęczmienia
    5 łyżek żelatyny
    1 galaretka
    biszkopty okrągłe lub podłużne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Żelatyną wsypać do dwóch szklanek i zalać do połowy wodą, żeby spęczniała. Ser podzielić na pół. Jedną część zmiksować z musem z marakui (lub dowolnymi owocami :)). Połowę żelatyny rozpuścić i wystudzoną zmiksować z serem.
  • 2. Do sernika użyłam silikonowej tortownicy z szklanym dnem o średnicy 26 cm.
    Masę wlać do tortownicy i rozłożyć biszkopty, u mnie podłużne. Wstawić do lodówki aż masa zacznie tężeć, na około pół godziny.
  • 3. Drugą część żelatyny rozpuścić i wystudzić. Drugą połowę sera zmiksować z jogurtem, cukrem waniliowym i jęczmieniem, a końcu połączyć z żelatyną. Zieloną masę wylać na stężałą masę serową i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie zalać tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Marakuja Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować